subota, april 04, 2020

 

PROMENLJIVOST BOJE I FORME

Faktori rizika pri određivanju vrste gljiva

panterina-muhara-01 

Pri upoznavanju nove vrste gljiva pre svega je potrebno voditi računa o odlikama roda jer je to prvi pokazatelj stepena rizika, a vrlo često i najsigurnija razlika koja vas nikada neće izneveriti...

Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Baršunasta (zimska) panjevčica

(Flammulina Velutipes)

glive-barsunasta-panjevcica01

Ovu pravu zimsku vrstu gljiva (zbog toga joj i naziv zimska savršeno odgovara) ne traba tražiti pre novembra niti posle januara, pa je samim tim i - posebna gljivarska poslastica...

Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Bukovača

(Pleurotus Ostreatus)

gljive-bukovaca1

Vrsta gljiva veoma dobro poznata sa tezgi i iz prodavnica. Raste na panjevima ali i na živom drveću belogorice (topola, vrba, brest, razne vrste voća, čak bukva najređe). Najčešće raste zimi, od novembra do marta, mada postoje varijeteti (i to najčešće oni koji rastu na bukvi) koji rastu u proleće ili leti. Bukovača je veoma zahvalna i raznovrsna vrsta i može se upotrebljavati na različite načine...

Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing

 

HRANLJIVE VREDNOSTI I HEMIJSKI SASTAV GLJIVA

Niskoeneregetske namirnice

pecurke-za-jelo01

Energetska vrednost gljiva je više od deset puta manja od mesa pa su zato idealna hrana za one koji bi želeli da oslabe. S druge strane, gljive predstavljaju izuzetno značajan izvor vitamina, pre svega B kompleksa, kao i velikog broja mikroelemenata, kao što su gvožđe, cink, bakar, mangan... Istovremeno, one sadrže i određene prirodne antibiotike tako da je njihovo blagotvorno dejstvo višestruko...

Piše Vladimir Janjić, dipl. ing

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Presnac

(Lactarius Volemus)

gljiva-presnac-01

Ukus i miris sirovog presnaca možda se neće sviđati svima, ali treba imati u vidu da se kuvanjem oni gube tako da ova gljiva postaje veoma dobra. Zbog svoje čvrste konzistencije presnac je zahvalan za konzerviranje na različite načine...

Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Šećerka ili Jestiva krasnica

(Russula Vesca)

gljiva-secerka-grupa01

Još jedna gljiva iz velike familije krasnica. Raste od početka leta do jeseni, uz i u belogoričnim šumama. Ima je mnogo češće kod hrasta nego bukve...

Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata