subota, avgust 17, 2019

 

HRANLJIVE VREDNOSTI I HEMIJSKI SASTAV GLJIVA

Niskoeneregetske namirnice

pecurke-za-jelo01

Energetska vrednost gljiva je više od deset puta manja od mesa pa su zato idealna hrana za one koji bi želeli da oslabe. S druge strane, gljive predstavljaju izuzetno značajan izvor vitamina, pre svega B kompleksa, kao i velikog broja mikroelemenata, kao što su gvožđe, cink, bakar, mangan... Istovremeno, one sadrže i određene prirodne antibiotike tako da je njihovo blagotvorno dejstvo višestruko...

Piše Vladimir Janjić, dipl. ing

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Presnac

(Lactarius Volemus)

gljiva-presnac-01

Ukus i miris sirovog presnaca možda se neće sviđati svima, ali treba imati u vidu da se kuvanjem oni gube tako da ova gljiva postaje veoma dobra. Zbog svoje čvrste konzistencije presnac je zahvalan za konzerviranje na različite načine...

Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Šećerka ili Jestiva krasnica

(Russula Vesca)

gljiva-secerka-grupa01

Još jedna gljiva iz velike familije krasnica. Raste od početka leta do jeseni, uz i u belogoričnim šumama. Ima je mnogo češće kod hrasta nego bukve...

Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Kovara

(Boletus Luridus)

gljiva-kovara

Još jedna vrsta vrganja. Ovu, relativno čestu, vrganjevku mnogi izbegavaju smatrajući je za ludaru, inače jedino dokazano otrovni vrganj. Toj činjenici mogu da zahvalim što je nalazim skoro pri svakom izlasku u šumu. Mnogi sa nevericom gledaju na nju kada je vide u mojoj korpi, a ja lično u njoj redovno uživam već više od 15 godina, tako da mogu pouzdano da potvrdim njenu neotrovnost.

Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Blagva ili Jajčara

(Amanita Caesarea)

jajcara01

Najlepša i jedna od najukusnijih vrsta gljiva koja, sa pravom, nosi sva svoja imena, pa i ono latinsko - carska. Osim gornjih naziva poznata je i kao knjeginja, gospa, rujnica... Zabeleženo je da je bila poznata i u starom Rimu gde je bila veoma cenjena. Raste leti na sunčanim čistinama uz hrast i kesten...

Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Golubača

(Russula Virescens)

gljiva-golubaca1

U rodu krasnica (Russule) ova vrsta je najpoznatija a, po meni, to je i jedna od najukusnijih pečuraka. Čvrsto meso omogućava duže čuvanje u hladnjaku, a bogat ukus i srazmerno krupan rast svakako doprinose opštem i veoma povoljnom utisku koji ova vrsta ostavlja na berače koji je mogu naći od početka leta do jeseni uz belogorične šume...

Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata