subota, april 04, 2020

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Kovara

(Boletus Luridus)

gljiva-kovara

Još jedna vrsta vrganja. Ovu, relativno čestu, vrganjevku mnogi izbegavaju smatrajući je za ludaru, inače jedino dokazano otrovni vrganj. Toj činjenici mogu da zahvalim što je nalazim skoro pri svakom izlasku u šumu. Mnogi sa nevericom gledaju na nju kada je vide u mojoj korpi, a ja lično u njoj redovno uživam već više od 15 godina, tako da mogu pouzdano da potvrdim njenu neotrovnost.

Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Blagva ili Jajčara

(Amanita Caesarea)

jajcara01

Najlepša i jedna od najukusnijih vrsta gljiva koja, sa pravom, nosi sva svoja imena, pa i ono latinsko - carska. Osim gornjih naziva poznata je i kao knjeginja, gospa, rujnica... Zabeleženo je da je bila poznata i u starom Rimu gde je bila veoma cenjena. Raste leti na sunčanim čistinama uz hrast i kesten...

Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Golubača

(Russula Virescens)

gljiva-golubaca1

U rodu krasnica (Russule) ova vrsta je najpoznatija a, po meni, to je i jedna od najukusnijih pečuraka. Čvrsto meso omogućava duže čuvanje u hladnjaku, a bogat ukus i srazmerno krupan rast svakako doprinose opštem i veoma povoljnom utisku koji ova vrsta ostavlja na berače koji je mogu naći od početka leta do jeseni uz belogorične šume...

Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Šumsko pile, Žuto pile, Žuti hleb

(Laetiporus Sulphureus)

gljive-sumsko-pile1

Ovo je relativno česta gljiva. Postoje određene preporuke za njenu pripremu. Prvi put sam je probao ne pridržavajući se preporuka, pa sam je proglasio nevaljalom (tj. jestivom u slučaju nužde). Kasnije sam eksperimentisao i ustanovio da je reč o jestivoj vrsti, svakako ne prvoklasnoj, ali sasvim dobroj i, pre svega, zbog relativno čestog nalaženja i veoma obilnog rasta - interesantnoj gljivi.

Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Vrbovača

(Lentinus Tigrinus)

gljive-vrbovaca

Imajući u vidu mesto i njen izgled, kao i vreme rasta, nemoguća je zamena sa "nevaljalim" vrstama. Vrbovača se može zameniti sa različitim vrstama bukovače ili drugim sličnim gljivama koje su sve jestive, mada različitog kvaliteta, ali svakako bezopasne. Ovo je jestiva vrsta, ali nije osobiti delikates...

Tekst i fotografija Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Sumporača

(Hypholoma Fasciculare)

gljive-sumporaca-01

Postoje priče kako među gljivama koje rastu na drveću ili panjevima nema otrovnica. Ovo je primer koji opovrgava tu teoriju. Na sreću, reč je o nejestivoj vrsti te je njena otrovnost više akademskog značaja. Ipak, obratite pažnju na nju...

Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata