nedelja, jul 05, 2020

 

KONZERVIRANJE (3)

Čuvanje gljiva zamrzavanjem

Kao i većinu drugih namirnica i gljive je moguće, dubokim zamrzavanjem, sačuvati za upotrebu duže vreme. Ovaj način konzerviranja primenljiv je praktično na sve vrste gljiva, ali ne pod istim uslovima i na isti način.

Piše Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata

 

KONZERVIRANJE (2)

Salamurenje i kiseljenje gljiva

Salamurenje odnosno usoljavanje je način konzerviranja gljiva koji se posebno primenjuje u industrijskim razmerama. Zato ne čudi da se one samonikle gljive najviše i izvoze kao usoljene ili osušene. Naravno, i vi možete u svom domaćinstvu da na ove načine sačuvate ubrane gljive ali prethodno pročitajte donji tekst.

Piše Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata

 

KONZERVIRANJE

Kako sačuvati gljive za zimu

suvi-vrganji

Gljive su veoma zdrava i ukusna hrana. Ali - kako ovo bogatstvo proleća ili jeseni (ponekad i leta) sačuvati na duže staze?...

Tekst i fotografija Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Glatkonoška

(Boletus Queletii)

gljiva-glatkonoska

U narodu je Glatkonoška gljiva slabo poznata vrsta. Najčešće je narod smatra za ludaru, što ona svakako nije - niti na nju liči.

Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Bleda (žuta) krasnica

(Russula Flava)

gljiva-bleda-krasnica-01

Krasnice je relativno lako razlikovati od ostalih rodova. To su gljive uglavnom jarkih boja sa golim stručkom bez ostataka ovoja ili koprene, dosta pravilnog rasta i izrazito krtog mesa. Boja listića im je bela do žuta. Gljive ovog roda rastu samo u šumi ili na šumskim proplancima i ima ih skoro u svim vrstama šuma...

Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Zelenjača

(Boletus Erythropus)

gljiva-zelenjaca 

Postoje tri vrste koje je međusobno veoma teško razlikovati. Po opisu biće jasno da je ova jedna od te tri...

Tekst i fotografija Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata