ponedeljak, mart 30, 2020

 

KONZERVIRANJE (2)

Salamurenje i kiseljenje gljiva

Salamurenje odnosno usoljavanje je način konzerviranja gljiva koji se posebno primenjuje u industrijskim razmerama. Zato ne čudi da se one samonikle gljive najviše i izvoze kao usoljene ili osušene. Naravno, i vi možete u svom domaćinstvu da na ove načine sačuvate ubrane gljive ali prethodno pročitajte donji tekst.

Piše Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata

 

KONZERVIRANJE

Kako sačuvati gljive za zimu

suvi-vrganji

Gljive su veoma zdrava i ukusna hrana. Ali - kako ovo bogatstvo proleća ili jeseni (ponekad i leta) sačuvati na duže staze?...

Tekst i fotografija Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Glatkonoška

(Boletus Queletii)

gljiva-glatkonoska

U narodu je Glatkonoška gljiva slabo poznata vrsta. Najčešće je narod smatra za ludaru, što ona svakako nije - niti na nju liči.

Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Bleda (žuta) krasnica

(Russula Flava)

gljiva-bleda-krasnica-01

Krasnice je relativno lako razlikovati od ostalih rodova. To su gljive uglavnom jarkih boja sa golim stručkom bez ostataka ovoja ili koprene, dosta pravilnog rasta i izrazito krtog mesa. Boja listića im je bela do žuta. Gljive ovog roda rastu samo u šumi ili na šumskim proplancima i ima ih skoro u svim vrstama šuma...

Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Zelenjača

(Boletus Erythropus)

gljiva-zelenjaca 

Postoje tri vrste koje je međusobno veoma teško razlikovati. Po opisu biće jasno da je ova jedna od te tri...

Tekst i fotografija Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Ded ili Topolov ded

(Leccinum Duriusculum)

gljiva-ded

Gljiva iz porodice Boletaceae (vrganjevke). Liči na vrganj, ali se od pravih vrganja značajno razlikuje. Narod ga uglavnom izbegava, smatrajući ga (krajnje neupućeno i bez osnova) za ludaru (ili bar neku podvrste ludare), tako da ga je moguće redovno naći i u dobroj količini. Češći je za vlažna vremena, tada i masovan, ali vrlo retko omane, tako da sa njim gljivar pouzdano može računati...

Tekst i fotografija Vlada Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata