Gljive - pečurke
AGROBIZNIS MAGAZIN BROJ 88: GLJIVE NAŠIH KRAJEVA
O otrovnosti gljiva
Mnogo puta sam ponovio, ali ću ponoviti opet: ne postoji univerzalan i siguran način za prepoznavanje otrovnih gljiva. Zato je oprez ovde uvek neophodan…
Tekst i fotografije: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Autor Vladimir Janjić
- Pogodaka: 1593
AGROBIZNIS MAGAZIN BROJ 87: GLJIVE NAŠIH KRAJEVA
Promenljivost boje i forme gljiva
Koji su faktori rizika pri određivanju vrste gljiva?
Tekst i fotografije Vladimir Janjić
- Detalji
- Autor Vladimir Janjić
- Pogodaka: 1511
AGROBIZNIS MAGAZIN BROJ 86: GLJIVE NAŠIH KRAJEVA
Opšti opis gljiva
Od ovog broja Agrobiznis magazin pokreće novu rubriku. Najpre ćemo govoriti o opštim ali ništa manje važnim stvarima kada je reč o našim gljivama: njihovoj građi, šeširu, cevčicama, porama, listićima, raznim oblicima, bojama, kožicama, dršci, prstenovima, manžetnama, ostacima ovoja, bazi drške, sporama, strukturi mesa gljiva, promenljivosti njihovih boja, ali i o njihovim mirisima, ukusima… Zatim ćemo govoriti o tome kako prepoznati i razlikovati opasne i otrovne gljive od onih jestivih i veoma ukusnih (pa i lekovitih)… Ovih drugih je, videćete, ipak, mnogo više u prirodi i od njih se mogu spremiti pravi gastronomski specijaliteti.
Piše Vladimir Janjić, dipl. ing, Agrobiznis magazin broj 86, april 2018, strana 55
- Detalji
- Autor Vladimir Janjić
- Pogodaka: 2446
GLJIVE NAŠIH KRAJEVA
Bela pupavka
(Amanita verna)
Uvod za ovu OTROVNU vrstu mogao sam da prepišem iz svog članka o zelenoj pupavci ali nisam. Zapravo, verujem da je ova vrsta zaslužnija za ozloglašenost roda povojnjača (amanita) jer bela pupavka još više podseća na šamipinjone, pa je, verovatno, zaslužna za veći broj opasnih trovanja nego njena zelena (zelenkasta) sestra.
Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing
- Detalji
- Autor Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pogodaka: 6381
GLJIVE NAŠIH KRAJEVA
Grmača
(Armillaria Tabescens)
Ovo je, po meni, izuzetno interesantna vrsta. Odličnog je ukusa, upotrebljiva na različite načine i bez rizika zamene sa lošim vrstama. A ako se uzme u obzir način rasta grmače i supstrat na kome raste onda je ova gljiva još interesantnija.
Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing
Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu PREPLATA.
- Detalji
- Autor Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pogodaka: 4109
GLJIVE NAŠIH KRAJEVA
Slezovac
(Gyroporus Cyanescens)
Slezovac je jestiva, ukusna ali ne i previše česta gljiva naših krajeva. Pronaći je, ubrati i slikati predstavlja mali gljivarski podvig, što bi novinari rekli - ekskluzivu. Natura Online zato ima tu privilegiju da vam upravo sada i premijerno predstavi ovu retku i ukusnu gljivu...
Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing
Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata.
- Detalji
- Autor Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pogodaka: 2661