četvrtak, jul 02, 2020

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Blistava žutoliska

(Tricholomopsis Rutilans)

gljive-blistava-zutoliska 

Vrlo lepa gljiva, nije osobito retka ali ni previše česta, nažalost bez ikakve gastronomske vrednosti, jer bi, uzimajući u obzir izgled gljive, bila izuzetna dekoracija stola i tanjira…

Tekst i fotografija Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Puza

(Armillariella Mellea)

gljive-puza-01

Vrlo interesantna i česta vrsta, sa njom možete skoro svake godine računati, posebno ukoliko je "napala" šumu posle seče, gde se na panjevima može pronaći još nekoliko godina, sve dok panj potpuno ne istrune. Raste u jesen i do kasne jeseni, vrlo retko ju je mogoće naći u proleće...

Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Rudnjača, Pečurka, Šampinjon

(Agaricus Campestris)

gljiva-rudnjaca-01

Ovo je jedna od najpoznatijih i najkonzumiranijih vrsta, ali svakako kao uzgajana i konzumna vrsta, koju najčešće srećemo na tržnicama, u ovom ili u nekom od selekcionisanih varijeteta. Istovremeno, ona je i jedna od najukusnijih i najpopularnijih vrsta gljiva, dobra na bilo koji način: sveža, salamurena, kiseljena...

Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Podstavka

(Xerocomus Subtomentosus)

gljiva-podstavka-01

Još jedna gljiva iz porodice Boletaceae (vrganjevke). Liči na vrganj time što poseduje cevčice, ali se od pravih vrganja, pa i ludare, značajno razlikuje. Narod je uglavnom izbegava, smatrajući da je otrovna, ali kako nikada ne raste osobito masovno ne spada u posebno gastronomski interesantne vrste...

Tekst i fotografije: Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Turkinja

(Leucoagaricus Pudicus)

gljiva-turkinja1

Interesantna jestiva vrsta koja se može naći od proleća do jeseni (mada je u jesen mnogo češća). Interesantna i po mestu rasta jer je jedna od retkih koja raste i na oranicama ili novim travnjacima.

Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata

 

KONZERVIRANJE (4)

Mariniranje gljiva

ukiseljene-gljive           

Ukoliko imate sreće da naberete dovoljnu količinu čvrstih vrsta (razne mlečnice, mladi vrganji, jesenje žilavije vrste, kao i vrste koje rastu na drvetu), preporuka bi bila da jedan deo marinirate, odnosno ukiselite - kao što se kisele krastavci ili turšija

Tekst i fotografija Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata