petak, april 10, 2020

 

KAKO BI SVAKI RIBOLOVAC TREBALO DA SE PONAŠA

Bonton na vodi

Biti pecaroš ne znači ustati rano, otići na vodu i napecati sve što se zakači na udicu, zatim brže-bolje kući da se riba isprži i pojede. Ako se tako ophodite prema pecanju i ribi lakše i jeftinije je da odete u ribarnicu i kupite ribu. Pročitajte ova osnovna pravila ponašanja na vodi i pokušajte da ih poštujete.

Glas javnosti

- Vratite u vodu svaku ribu koja je ispod mere!

- Počisti smeće koje si zatekao, mnogo je lepše pecati na čistoj obali. Sve smeće spremi u kesu i baci u kontejner kada se budeš vraćao kući.

- Obalu ostavi uvek čistu. Ne ostavljaj iza sebe smeće, papire i druge otpatke, biće ti krivo kada dođeš sledeći put na to mesto i zatekneš prljavu obalu.

- Ne stvaraj buku na ribolovnom mestu, smeta i ribi i drugim ribolovcima.

- Uvek zatraži dopuštenje (od ribolovca koji je pre tebe došao) za ribolov u njegovoj blizini.

- Pažljivo rukuj priborom i ne prebacuj svojim preko tuđeg.

- Ne zabacuj blizu kolege koji je prvi došao, odmakni se malo od njega.

- Nažalost, ne postoje privatna ribolovna mesta i ne pokušavaj da se svađaš sa "uljezom" koji je seo na tvoje mesto (propašće ti dan namenjen pecanju). To što si ga ti pripremio i prihranio ne znači da si ga zakupio, pokušaj da ustaneš ranije od "uljeza" ili pronađi skriveno mesto gde "uljeza" nema.

- U prolazu do ribolovnog mesta uvek pozdravi ribare na koje nailaziš, ne sa "srećan ulov majstori" već jednostavnim "Bistro".

- Ne bućkaj po vodi.

- Spremi kompletan pribor (sve što ti je potrebno) pre pecanja, ne dozvoli da tražiš od kolege da ti pozajmi jednu udicu, olovca i slično.

- Ako ti neko dete zatraži udicu daj mu, to su ipak naši naslednici.

- Ne savetuj nikoga, ne nameći svoje mišljenje, ako ti savet i mišljenje niko nije tražio.

............

www.pecaros.com

Glas javnosti (23.8.2009)

Natura Online (25.8.2009)