utorak, avgust 04, 2020

 

HARAČ ODVRATIO TAKMIČARE OD "ZLATNE BUĆKE ĐERDAPA"

Samoubistvo iz zasede

tekija3

Kao što smo najavili u prošlom nedeljnom dodatku o lovu i ribolovu, ovogodišnja 26. "Zlatna bućka Đerdapa" imala je manje prijavljenih takmičara nego 1984. kada je prvi put organizovana kao lokalna. Zašto? Zbog nameta Nacionalnog parka "Đerdap" u vidu globe od čak 10.000 dinara...

Piše D. Stanojević

Na "Zlatnoj bućki Đerdapa" zbog  nameta Nacionalnog parka "Đerdap", u vidu globe od 10.000 dinara, učestvovalo je samo 20 takmičara, u sedam čamaca, u kombinaciji domaćin-gost, a ostalih šest pojedinačno.

tekija2Zbog svega ovoga takmičili su se samo profesionalni alasi sa tog područja koji već imaju profesionalne dozvole i ne moraju da plaćaju takmičarsku globu. A po takmičaru bio je obezbeđen bar po jedan ribočuvar.

Milan Šerifović, jedan od organizatora Bućke, procenjuje da je više od 150 takmičara odustalo od učešća i da više hiljada njihovih prijatelja nije došlo na tradicionalno druženje u Tekiji.

Samoubistvo iz zasede, u pravom smislu reči.

U danima ove manifestacije Tekiju poznajemo po popunjenim privatnim pansionima, punim kafanama, ali na ovu Bućku došli su samo provereni prijatelji iz Kragujevca, Kanjiže, Obrenovca i iz drugih krajeva Srbije ne da se takmiče već da izraze protest za ono što se čini Tekiji i Tekijancima.

Valjda će novi Zakon o ribarstvu (o održivom razvoju) biti "lakši" za tumačenje, a Tekija u punom sjaju odrađivati turističku misiju.

Pobednici domaćini

Od trinaest izašlih na vodu s ulovom ukupne težine 121,1 kg, vratilo se osam čamaca. Pobedili su Živojin Keserović i Goran Milivojević (ekipa Kredi banka) sa ulovom osam somova teških 47 kg. Drugoplasirana je ekipa koju su sačinjavali Miodrag Ivić i Miroslav Đorđević sa ulovom soma težine 29,8 kg (najteži komad), a trećeplasirani je bio ulov Živojina Balbutovića, težine 18,4 kg.

.........

Glas javnosti (23.8.2009)

Natura Online (24.8.2009)