ponedeljak, april 06, 2020

 

RIBOLOV U PLANINSKIM JEZERIMA - JEDNO JE OD NAJLEPŠIH ISKUSTAVA ZA LJUBITELJE PRIRODE

Prelepe gorske oči

gorske-oci1

Ribolov na jezerima je teško predvidiv. Nekim danima se pastrmke kreću ujutro i uveče, a neke, pak, usred dana. Stalno prate kretanje hrane i postavljaju se na tačno određenim dubinama koje su različite zavisno i od godišnjeg doba i temperature vode.

Piše Stevan Banković

Širom Srbije ali i u okruženju (bivše republike SFRJ), postoji mnogo kraških jezera, na čijim vodama se mogu doživeti nezaboravna pecaroška iskustva. Da bi se na njima pecalo, međutim, potrebno je imati osnovna predznanja o specifičnostima takvih terena.

Jezera na planinama se još nazivaju i "gorske oči", a pecanje (uglavnom mušičarenje) na njima moguće je jedino za vreme letnjih meseci, jer ostatak godine tu vlada sneg i led! Da bismo u potpunosti iskoristili to kratko razdoblje, potrebno je dobro se pripremiti!

PRILAGOĐAVANJE

Sve salmonidne vrste riba savršeno su prilagođene životu u planinskim jezerima, prirodnim ili veštačkim, pod uslovom da su povezana sa rekom gde se mogu mrestiti. No, uslovi života su im sasvim drugačiji i ponašanje im se znatno razlikuje od onoga u tekućim vodama.

U jezerima nema struja koje bi im donosile hranu - naprotiv, jezera su vrlo siromašna hranom što prisiljava pastrmke da se stalno kreću u potrazi za dnevnim obrokom.

Iz tih razloga ribolov je na jezerima teško predvidiv . Nekim se danima pastrmke kreću ujutro i uveče, a neke, pak, usred dana. Stalno prate kretanje hrane i postavljaju se na tačno određenim dubinama, koja su različite zavisno od godišnjeg doba i temperature vode!

DOBRA RIBOLOVNA MESTA

U nedostatku brzaka, lovite uz obale. Uopšte, vlada mišljenje da se pastrmke nalaze u obalnoj zoni od tridesetak metara jer je taj sektor najbogatiji hranom. Tamo redovno padaju insekti s obližnjih stabala i grmlja, dok se larve i male ribice nalaze na peščanim sprudovima, u šljunku ili između kamenja.

Izbor ribolovnog mesta zavisi i od temperaturi vode. Za razliku od reka gde se, zahvaljujući vodenoj struji, voda stalno meša, pa je temperatura svuda prilično ujednačena, u jezerima se često javljaju velike razlike u temperaturi između različitih slojeva vode. Leti, na primer, površinske su vode zagrejane sunčevim zracima i dostižu temperaturu od 20°C, dok niži slojevi vode, blizu dna, ne prelaze 4 ili 5°C. U takvim uslovima ribe najčešće zauzimaju položaj između dva nivoa, gde nalaze sebi omiljenu temperaturu vode od otprilike 13°C.

IZBOR TEHNIKE

U bistrim planinskim vodama pastrmke veoma dobro vide sve što se događa na njihovoj teritoriji i imaju dovoljno vremena da prouče insekte, kako na površini tako i u vodi. Diskretnost se nameće u svim pokretima i kretnjama kao i u postavljanju mušice koje treba da bude i pažljivo i delikatno. Koristite dovoljno dugačak predvez, sa vrhom koji ne sme biti deblji od 0,14 mm.

Nimfovanje daje najbolje rezultate u nedostatku rojenja. Mogu se koristiti sve imitacije dvokrilaca, takozvani buzzeri ili klasična nimfa Pheasant Tail pod uslovom da vrh bude fin i tanak, od 0,12 ili čak 0,10 mm.

Ribolov mokrom muvom takođe daje vrlo dobre rezultate na planinskim jezerima. U sunčanim danima dajte prednost modelima pozlaćenoga ili posrebrenoga tela. Kada se pastrmke nalaze u dubljim zonama, savetuje se korišćenje strune tipa FS.

gorske-oci2

Ribolov suvom muvom moguć je jedino za vreme izleganja insekta. Pažljivo posmatranje površine pomoći će pri izboru imitacije; često se radi o istim modelima koji se koriste i na rekama. Ponekad originalni modeli mogu biti od velike pomoći jer ribe katkad menjaju ćud na nepredvidiv način...

Ribolov potezankom često omogućuje ulov najlepših pastrmki, zahvaljujući modelima veličine od 3 do 5 cm i diskretnih boja. Najvažnije je da se vođenje izvodi blizu dna.

Obala izložena vetru često je najbolja, jer talasi na nju donose i talože brojne uginule i žive insekte.

METODE PRETRAŽIVANJA

Kada su pastrmke hrane uvek obilaze istu rutu blizu površine. Predvideti smer njihovog kretanja tajna je ribolova na planinskim jezerima! Nakon što ste uočili pastrmku treba postaviti muvu jedan metar ispred nje i čekati!

Strpljenje je neophodno kao i koncentracija svih čula, da biste u tren oka mogli reagovati kontriranjem čim pastrmka uzme muvu. Ako ne dođe do napada, brzo se premestite u istom smeru kao i željena riba i ponovno postavite muvu otprilike metar ispred nje tako da joj se nađe na putu.

Pravila ponašanja

Planine znaju da budu opasne i neophodno je poneti busolu, detaljnu kartu, toplu odeću, baterijsku lampu, šibice (upaljač)...

Pazite na maglu, vrlo se brzo i nočekivano pojavljuje! Slušajte lokalne metereološke izveštaje pre polaska! Najbolje je potražiti pomoć gorske službe vodiča koja će vas, uz punu sigurnost, provesti i dati vam potrebne savete da vam izlet na planinska jezera pruži pravo zadovoljstvo.

 

Glas javnosti (30.8.2009)

Natura Online (31.8.2009)