Sport i rekreacija: Otkrivamo tajne podmorja (4) 

NOŽ GLAVU ČUVA 

• Počeli smo upoznavanje sa osnovnom roniIačkom opremom. Naučili smo kako da nabavimo dobru masku i disaljku, pa nam osta­je da vidimo čime se još moramo snabdeti pre nego što krenemo pod­morju u pohode, a to su ronilački nož, peraja i odelo. Upamtite: ne postoje dobre i loše firme koje ih proizvode, postoji vaš dobar ili loš izbor...

Piše Branko Kopunović, novinar i ronilački instruktor

Pogledajte fotografije roni­laca u punoj opremi ili setite se podvodnih kad­rova. Da li ste nešto zapazili na listu desne noge (ili leve ukoliko je reč o levorukim ljudima)?

Nož! Dabome. To je nezaobilazni deo ronilačke opreme koji nema nikakve veze sa prestižnom "šmin­kom", kako neupućeni misle, već je reč o neobično značajnom alatu, priboru ili, ako ho­ćete, odbrambenom oružju.

Izrađuje se od nerđajućeg čelika i ima dršku kroz koju prolazi nastavak sečiva. Drška je proizvedena od posebnih plastičnih, gumiranih ili kom­pozitnih materijala, najčešće je anatomski oblikovana za pouzdano držanje šakom i prstima. Sečivo je s jedne st­rane oštro, a s druge nazub­ljeno.

Ronilački nož je masivan i nosi se u koricama pričvršć­enim kaiševima na potkolenicu. U slučaju potrebe lako se vadi i vraća u njih. Upozo­renje: ronilački nož je nega­tivno plovan, odnosno tone ako ga ispustite iz ruke, zato povedite računa kako ga vraćate u korice.

Početnicima se dešava da izgube nož što je nepotreban finansijski hendi­kep. Do koje će mere sečivo biti oštro procenite sami. Iskustva govore da svakako ne treba biti tupa kao ni preoštra. Ronilački nož ima daleko više namena nego što se na prvi pogled može pomisliti.

Nož je spasao glavu mnogim roniocima koji su se zaglavili između stena, ostali priklješ­teni u olupinama davno potonilih brodova, zapetljanim u ribarskim mrežama ili pa­rangalima. Njegovo masivno sečivo lako je rešavalo sve probleme i umesto da panično traže spas, ronioci su lako nas­tavljali dalju "šetnju" ispod mora.

Uz pomoć noža mogu se popraviti lakši mehanički kvarovi na opremi ili čamcu, a oni veštiji lako skidaju i čiste školjke, pripremaju hranu ili, jednostavno, otvaraju konz­erve.

Mnoge poznate svetske firme proizvode ronilačke noževe i držite se njih. Jeftine imitacije nisu dobre, kratkog su veka, sumnjive izdržljivosti, a veliko je i pitanje koliko su nerđajući. Sve su to razlozi da nabavite kvalitetan ronilački nož.

ČOVEK ŽABA

Prvi koji je razmišljao o tome kako se čovek može kretati kroz vodu i ponudio neka rešenja bio je slavni Leonardo Da Vinči. Malo je poznato da je autor čuvene Mona Lize bio i veliki zaljubljenik u tajne podmorja. On je konstruisao i prva pomagala za plivanje ispod površine: par za ruke, par za noge. Eto, otuda prvobitan naziv "čovek - žaba".

Naravno da to nije moglo biti dugog veka jer su ruke, po­kazalo je iskustvo, bile sasvim nepotrebno angažovane. Samo se stvarao brzi zamor, a rezul­tat je bio poražavajući.

Međutim, za ono što je namenio nogama ljudi-žaba Leonardo zaslužuje da ga se sećamo i da mu dugujemo zahvalnost. Bila su to preteča peraja kakve danas u daleko savremenijem obliku koristi­mo. Njih je bitno usavršio francuski mornarički oficir De Korle 1920. godine. On je uspeo da ispoštuje osnovni zahtev peraja, a to je da ro­niocu omogući kretanje pod vodom uz što manji utrošak energije i to brzinom koja bi bila bar 50 odsto veća od brzine plivača koji nemaju peraja. Smatra se da je najekonomičnija brzina kretanja ronioca pod vodom od 24,7 metara u minuti ili 0,8 čvorova.

Shodno nameni, danas se proizvode mnoge vrste peraja, raznih oblika i veličina, dizaj­na i modnih karakteristika. Za obavljanje podvodnih poslova koriste se takozvana radna per­aja. Ona su kratka, čvrsta, otporna... Ne omogućavaju veliku brzinu kretanja, ali roniocu pružaju pouzdanost i stabilnost dok obavlja teške zadatke.

Za rekreaciju i pod­vodni ribolov proizvode se duga, elastična peraja koja pružaju mogućnost postizanja velike brzine i odličnog manevra. Za plivanje se pre­poručuja duža i mekša peraja.

VAŠ IZBOR

Kada je reč o perajima i ovde postoji velika i iscrpljujuća trka poznatih firmi da roniocima ponude što savršeniji model, naravno, naspram njihovih zahteva i sklonosti. Jedan poz­nati proizvođač je, na primer, izašao na tržište s modelom koji je kopija avionskog krila.

Uz kompjutersku simulaciju vazdušnog strujanja oko krila tražena je i "uspešno pro­nađena" analogija s kretanjem vodenog strujanja oko peraja. Očakivao se pravi "bum" na tržištu. Međutim, iskusni ronio­ci nisu se baš toliko oduševili novotarijom.

Odlika dobrih peraja jesu, najpre, stabilno i udobno stopalo. Ono vam mora prijan­jati na nogu poput omiljene cipele ili patike. Radije neka je komotnije nego da je "knap". Tesno nikako! Jer, kod dužeg plivanja pod vodom, sprega sila prelama se preko bočnih ligamenata na bazu stopala. Ako je stopalo peraja neudob­no, najpre počinju bolovi, potom trnjenje stopala i najzad osećaj kao "da noga nije vaša". To je posledica slabe cirkulacije u perifernim delovima stopala ionako izloženog naporima i hladnoći.

Zatim, peraja treba da vam pruže sigurnost i željenu brzinu koju ćete postići odgovaraju­ćom tehnikom plivanja (do­teraće je instruktor na kursu). U svakom slučaju, probajte različite modele od vaših kole­ga, tražite savet instruktora, vidite šta vam odgovara, pa tek onda krenite u - kupovinu.

Natura broj 6-7 (jul 1996)

Natura Online (27.1.2010)