SPORT I REKREACIJA: OTKRIVAMO TAJNE PODMORJA (5) 

Ronilačko odelo 

• Danas je nazamislivo roniti bez posebnog odela koje ne samo da štiti od hladnoće već i od mehaničkih povreda, ogrebotina, opekotina raznih morskih biljaka... Postoje mnogi tipovi i debljine odela, proizvode ih najpoznatije firme na svim kontinentima, pa je na vama, shodno ambijentu u kome ronite i znanju koje posedujete, da odabarete ono koje vam najviše odgovara...

Piše Branko Kopunović, novinar i ronilački instruktor

Suočen pre svega sa hladnoćom vode koja "upija" telesnu toplotu 25 puta brže od vazduha, čovek je nastojao da se od nje zaštiti. U protek­lim vekovima dovijao se kako je znao i umeo, najčešće obavijajući oko tela razne tkanine. Dabome da to nije bila efikasna zaštita, a o smetnjama pri ron­jenju, izazvanim natopljenim materi­jalom, da i ne govorimo.

Preteča savremenih ronilačkih odela vezuju se za početak 20. veka, kada su se proizvodila od livene gume. Svekoliki tehnološki razvoj, zabeležen posle Drugog svetskog rata, doneo je razne korisne inovacije i za ronioce. Konstruktori i dizajneri su se opredelili za usavršavanje takozvanih suvih i mokrih ronilačkih odela. Posebno poglavlje pripada proizvodnji skafan­dera za boravak na velikim dubinama, ali to pripada sferi visokospecijalizo­vanih istraživačkih timova i radova.

Nas lake ronioce zanimaju, pre svega, mokra ronilačka odela jer su suva namenjena dužem boravku pod vodom i gnjurcima koji izvode radove, skuplja­ju uzorke, izvode spasilačke akcije...

Suva odela, samo reč kaže, strogo raz­graničava telo od vode slojem gumira­nog materijala. U njima se nalaze i posebno ugrađeni grejači kako bi se ublažio negativni efekat hladnoće.

Mokro ronilačko odelo je u naj­masovnijoj upotrebi. Ono deli­mično propušta vodu, odnosno tanak milimetarski sloj koji ostaje uz naše telo zagrejan je telesnom toplotom. Mokro odelo nam, zapravo, pomaže da grejemo sami sebe. Budući da je izrađe­no od poroznog neoprena, debljine od dva do 10 milimetara, u tome je tajna njego­ve zaštitne moći. Naime, "zarobljeni" me­hurići vazduha u poroznom tkivu neo­prena i sloj telom zagrejane toplote odlično nas štite od hladnoće tokom ron­jenja. Mokro odelo ima još sijaset pred­nosti: lako se oblači i skida, udobno je i elestično, lako se odražava...

U njemu su manevarske mogućnosti ronioca praktično neograničene. Uz mnogo dobrih osobina skrila se i pone­ka mana. Tako se, na primer, usled porasta pritiska na većim dubinama, usled sabijanja vazduha u ćelijama neoprena, smanjuje njegova izolaciona moć. Međutim, stručnjaci su doskočili i tom problemu pa su materijale od kojih se kroje mokra odela obogatili poseb­nom neoprenskom folijom čije se ćelije ne "gnječe".

Obratite pažnju kod nabavke roni­lačkog odela na veličinu i još poneke "sitnice" koje vam ronjenje mogu učiniti lagodnijim. Odela se proizvode u stan­dardnim konfekcijskim veličinama od 1 do 6. Ali, ima i onih firmi koje će vam skrojiti odelo po meri. Takvu pogodnost možete uživati i putem kataloške nabavke, gde navodite tačne mere: obim ruku, nogu, grudi, struka...

Najizdržljivija su odela od neopre­na, sa spoljne strane obložena elestičnom najlonskom tkani­nom. Unutrašnje oblaganje omogućava lakše oblačenje i deluje kao suvo mazi­vo. Spoljašna obloga smanjuje elastič­nost odela ali povećava izdržliivost. Patent zatvarači na ručnim i nožnim zglobovima nisu neophodni, ali olakša­vaju oblačenje (svlačenje) odela. Obično je jedna dodatna neoprenska traka ispod njih dovoljna da spreči prodiranje vode.

Ukoliko planirate ron­jenje na većim dubinama u hladnoj vodi, izbegavajte odela sa patent zat­varačima jer oni, ipak, dozvoljavaju prodiranje manje količine vode. Neke ronilačke jakne imaju ojačanje na leđima, duž kičmenog stuba, kako bi se sprečila cirkulacija vode u tom delu odela.

Džepovi, ojačanja na laktovima i kolenima, kao i specijalni držači za nož ili alat, mogu da se našiju na odelo. Neoprenske čarape ili čizmice mogu se naći sa tvrdom gumom na stopalima ili sa filcanim ulošcima koji štite i stopalo i čarapu od oštrih stena i korala.

Mokro ronilačko odelo nije zgoreg potopiti u slatku vodu posle skidanja. Međutim, kada završite ronilačku sezonu ili odelu predstoji duže stajanje van upotrebe, operite ga u blagom rastvoru posebnih deterdženata za nji­hovo održavanje. Kada se osuši ostavite ga radije na vešalici nego da ga isavi­janog pakujete.

Natura broj 8 (avgust 1996)

Natura Online (26.1.2010)