Hepatitis i leptospiroza

Hepatitis je infektivno obolenje jetre. Pseći hepatitis se prenosi sa psa na psa preko pljuvačke, mokraće i zaraženih predmeta. Simptomi uključuju visoku temperaturu, zapalenje nosnih puteva i ždrela, povraćanje, dijareju i bolnu upalu jetre. Bakterija iz grupe leptospira, koja izaziva leptospirozu, prenosi se preko mokraće miševa i pacova, ali i samih zaraženih pasa. Psi se mogu zaraziti pijući vodu iz bara i ustajalih voda a, kako piše dr Vladimir Litričin, i čovek može oboleti od ove bolesti... 

Piše Dušan Marinović

Infektivni pseći hepatitis nije isti kao kod ljudi. Pseća varijanta nije zarazna za čoveka, ali zato psi mogu umreti od adenovirusa. 

Simptomi ove bolesti su različiti i nakon inkubacije (dva do pet dana) telesna temperatura psa raste i do 410 C. Može doći i do upale krajnika, kada pas odbija da jede. U principu, pas je neraspoložen i osetljiv je na dodir u predelu trbuha. Pas zaražen hepatitisom često i dugo spava, limfni čvorovi su uvećani, a sluznica usta je takođe upaljena. 

Pas može imati krvav kratkotrajan proliv a može i povraćati. Nisu retkost ni nervni poremećaji sa grčevima, pa ni i oduzetost zadnjeg dela tela. 

Diganoza se teško postiže odmah jer je ova bolest slična sa štenećakom, leptospirozom i toksoplazmozom. Zato je potrebno analizirati mokraću i krvni serum obolelog psa. 

Veterinari preporučuju, kao preventivu, vakcinaciju gravidnih kuja i štenaca po odbijanju sise. Neophodna je i dezinfekcija prostorija i predmeta koji su bili u dodiru sa virusom. Lečenje prepustite veterinaru. 

Bakterija iz grupe leptospira, koja izaziva leptospirozu, prenosi se preko mokraće miševa i pacova, ali i samih zaraženih pasa. Psi se mogu zaraziti pijući vodu iz bara i ustajalih voda a, kako piše dr Vladimir Litričin, i čovek može oboleti od ove bolesti. 

Infekcija nastaje uzimanjem hrane i vode zagađene leptospirama. Naročito su za pse opasne bare i stajaće vode. Mlađi psi su mnogo osetljiviji u odnosu na starije. 

Bolesni psi izlučuju uzročnike naročito putem mokraće, zagađujući okolinu i stvarajući povoljne uslove za dalje prenošenje zaraze. Od momenta zaražavanja pa do prvih znakova bolesti prođe od pet do deset dana. Bolest se ispoljava u nekoliko oblika, u zavisnosti od toga koji su organi napadnuti. 

Uremički oblik se ispoljava, u početku, visokom tempreturom koja može dostići i 400C. Istovremeno dolazi do gubitka apetita i upornog povraćanja, a zbog oštećenja bubrega usled leptospira, piše dr Vladimir Litričin, dolazi do uremije sa smrtnošću od 75 do 90 odsto. Dakle, ovo je vrlo opasna i ozbiljna bolest pasa.

Tipični simptomi leptospiroze su temperatura, gubitak apetita, povećana potreba za vodom, povraćanje i gubitak svesti. U kasnijoj fazi bolesti dolazi do žutice i pas počinje da gubi na težini. Dolazi do infekcije bubrega koju karakteriše žutobraon mokraća. Ovo stanje obično prati uremično trovanje (uremic poisonina)

Ako se ova bolest na vreme primeti, čak i psi koji nisu vakcinisani protiv ove bolesti, mogu se izlečiti antibioticima i odgovarajućim vitaminima. Kao solidna zaštita od leptospiroze preporučuje se vakcinacija pasa. 

Agrobiznis magazin broj 145, mart 2023, strane 56-57

Natura Online (15.3.2023)