LEKOVITO I JESTIVO BILJE

Ljoskovac ili Pogančeva trava

ljoskovac

Zrele bobice sadrže puno vitamina C i šećera, pa se mogu koristiti kao pri­jatno, osvežavajuće voće presno ili prerađeno. Budući da sličnih bobica zatvorenih u čašici u prirodl nema, ne može se zameniti sa nekom škodljivom biljkom...

Piše mr Branko Dragić, dipl. farmaceut / Foto Lekovito bilje

Biljka je rasprostranjena po celoj našoj zemlji; raste po svetlim šumarcima, pokraj ograda, na krečnjačkim terenima i šikarama.

Naraste do 50 centimetara. Listovi su joj jajasto trouglastl, a uspravna sta­bljika, često razgranata, raste direktno iz podanka. Cvetovl su zvonoliki, zelenkasto-bele boje. Cveta u junu.

Plod je crven, a sjajna boblca veličine je divlje trešnje. Bobica je zatvorena u jako nabreklu, naduvanu višeuglastu čašicu. Plod sazreva u jesen, kiselkast je i može se jesti. Čašica je veoma gorka, pa treba nastojati da se plod od nje odvoji.

Za lek se bere zreo plod i suši na veštačkoj toploti. Svoju crvenu boju mora zadržati i posle sušenja. Od suvog ploda spravlja se čaj koji se koristi za otklanjanje poteškoća pri mokrenju, hroničnog katera mokrać­ne bešike, peska i kamenca u bubrezl­ma i mokraćnoj bešici.

Zrele bobice sadrže puno vitamina C i šećera, pa se mogu koristiti kao pri­jatno, osvežavajuće voće presno ili prerađeno. Budući da sličnih bobica zatvorenih u čašici u prirodl nema, ne može se zameniti sa nekom škodljivom biljkom. Bobice se mogu koristiti bez ograničenja.

- On zaista pruža napitak koji kisi i goni na mokrenje i koji je vrlo koris­tan za podagričare s mnogo mokraćne soli - pisao je dr Rlsta Gostuški u svo­joj knjizi "Lečenje lekovitim biljem".

Natura broj 5 (jun 1996)

Natura Online (5.8.2009)