LEKOVITO BILJE

Naprstak

lb_naprstak

Za šta se u farmaciji koristi lekovita biljka naprstak, a za šta rabarbara? Kako je biljka Hristov cvet dobila i ime i kakva je razlika između makedonskog i vojvođanskog maka, odnosno njegovih rođaka bulke ili turčinka?...

Natura / Foto Lekovito bilje

Crveni naprstak ili Pustikara (Digitalis purpurea) spada u porodicu zevalica (Crophulariaceae).

To je dvogodišnja ili višegodišnja biljka. Ima uspravnu stabljiku koja može dostići jedan metar visine. Listovi su jajasto-kopljasti i dlakavi. Cvetovi su skupljeni u izduženu grozdastu cvat. Cvetna krunica je levkasta i s unutrašnje strane poprskana grimiznim belo obrubljenim mrljama.

Ta divlja, samonikla biljka od velikog je značaja za farmaciju jer sadrži materije koje na različite načine deluju na rad srčanog mišića. Naročito se koristi za regulisanje rada srčanog mišića kod aritmije, tahikardije i kod oslabljenog rada srca.

........

Rabarbara

lb_rabarbara

Rabarbara ili Reum potiče iz Azije i spada u porodicu troskota. Višestruko se koristi, jer je njen izdanak istovremeno i aromatičan i lekovit.

Ima raznih vrsta rabarbare, ali se u Evropi naročito uzgaja Rheum raponthicum. Ta se vrsta uzgaja i kao ukrasna biljka zbog lepe i snažne stabljike visoke dva do tri metra. Rabarbara ima velike dlakasto-jajolike listove i krupne cvati skupljene u metlicu.

Droga koja se cedi iz izdanka rabarbare povoljno deluje na varenje, zbog čega se koristi u farmaciji.

.........

Hristov cvet

lb_hristov-svet-ili-pasiflora

Pasiflora ili Hristov cvet spada u porodicu Pasifloreacae. Poreklom je iz tropskih predela Amerike, ali se dobro prilagodio i našem podneblju. To je višegodišnja puzavica.

Za vreme zime osuši se nadzemni deo, koji u proleće ponovo izraste iz duboko razgranatih podzemnih izdanaka. Iz pasiflore se cedi pasiflorin, droga koja se u medicini koristi kao opojno i umirujuće sredstvo (narkotik i sedativ).

Posebna zanimljivost te biljke je njeno ime. Dobila ga je po tome što njuška i prašnici njenog cveta podsećaju na simbole Hristovog raspeća. Njuška liči na glavicu eksera, a prašnici su slični malim čekićima, dok dvostruki venac prašničkih niti cvetne krunice podseća na venac trnja.

Pojedine vrste pasiflore daju velike jestive plodove. Međutim, postoji i jedna vrlo otrovna vrsta. Raste u Etiopiji izove se Adenia venenata.

........

Mak

lb_mak

Mak (Papaver sommniferum) je vrlo lepa biljka koja spada u porodicu makova (Papaveraceae). Od davnina se uzgaja kao kulturna biljka. Rođak maka je bulka ili turčinak.

Raste na livadama, pored puteva i na njivama. Odlikuje se lepim jarkocrvenim cvetovima. Iz cvetnih listića maka cedi se materija sa umirujućim delovanjem i primenjuje se u lečenju.

Mak se najviše gaji u Maloj Aziji, Egiptu, Indiji i Kini. Kod nas se gaji u Makedoniji tzv. opijumski, a u Vojvodini uljani mak. Iz maka se dobija bela lepljiva masa neugodnog mirisa zvana opijum.

Opijum je bogat sledećim alkaloidima: morfinom, narkotinom, kodeinom, papaverinom i tebainom koji se koriste u medicini za suzbijanje glavobolje, bolova želuca i kašlja, ali i kao anestetik. Međutim, uživanje opijuma kao droge prouzrokuje teške fizičke i psihičke poremećaje, nervne slomove i - smrt.

Natura broj 9 (oktobar 1996)

Natura Online (7.11.2009)