LEKOVITO BILJE

Gavez

koren-gaveza

Zbog brojnih lekovitih svojstava ova biljka zaslužuje da se istrgne iz zaborava. Naime, prema kazivanju naših starih, gavez (Symphytum officinale) je poznat kao narodni lek za lečenje rana, raznih povreda i zapaljenja kože. Naročito je efikasan kod preloma kostiju pa se koristi kao obloga i to uglavnom posle lekarske intervemncije (obrade) i nošenja gipsa. Kako?...

Piše Milan Timotić Tor / Foto Lekovito bilje

Gavez je biljka koja raste na vlažnim livadama, kraj potoka i reka. Naročito ga ima na proplancima šuma topola i vrba u ravničarskim krajevima.

Gavez je snažna biljka koja je razgranata i visoka oko pola metra, sa ljubičastim cvetovima i krupnim, krutim i rapavim lišćem. Koren gaveza je debeo i mesnat, spolja crn, a iznutra beo. Ukus je opor i deluje sluzavo. Nema mirisa.

Zbog brojnih lekovitih svojstava ova biljka zaslužuje da se istrgne iz zaborava. Naime, prema kazivanju naših starih, gavez je poznat kao narodni lek za lečenje rana, raznih povreda i zapaljenja kože. Naročito je efikasan kod preloma kostiju pa se koristi kao obloga i to uglavnom posle lekarske intervemncije (obrade) i nošenja gipsa. Kako?

Dobro opran i očišćen koren biljke se usitni na rendetu, pa se prokuva u mleku. Tada se dobije testasta masa koja se stavi na čistu krpu i kao obloga previje na mestu preloma. Napominjem da takvom terapijom kosti brzo i sigurno zarastaju, ali je obavezna prethodna lekarska obrada i gips radi mirovanja.

Biljku i danas možemo koristiti, ali nedajbože da nam zatreba.

Natura broj10 (decembar 1996)

Natira Online (24.12.2009)