LEKOVITO I JESTIVO BILJE

Petrovac

petrovac

U narodnoj medicini petrovac (Agrimola eupatorial) se koristi za lečenje katara želuca, bolestl jetre i protiv proliva. Spolja se koristi protlv krvarenja rana, nekih kožnih oboljenja i poremećaja krvotoka. Prašak pomešan sa vinom koristi se protiv oboljenja grla, bolestl usta, gihta i reume...

Piše mr Branko Dragić, dipl. farmaceut / Foto Lekovito bilje

Raste na sunčanim mestima, uz puteve, po međama, uz ivice šuma, u svetllm i retkim šumama. To je uspravna zeljasta biljka koja naraste oko 60 centimetara. Listovi su krpasto izdeljeni, tamnozelene boje.

Cvetovi su žuti, sakupljeni u velike grozdove pri vrhu cvetne stabljlke. Cveta od maja do juna i cela biljka je dlakava.

U narodnoj medicini koristi se za lečenje raznih oboljenja, kao što su katar želuca, bolestl jetre i proliv. Spolja se koristi protiv krvarenja rana, nekih kožnih oboljenja i poremećaja krvotoka. Prašak pomešan sa vinom koristi se protiv oboljenja grla, bolestl usta, gihta i reume.

Mladi listovi pre cvetanja biljke služe za spremanje čaja, a koristi se i kao povrće pomešano sa drugim zeljastlm biljkama i za spravljanje raznih jela.

- Ovaj se lek naročito pokazao kod hroničnih oboljenja guše gojaznih ljudi koji mnogo govore po svojoj dužnostl i zanimanju (učitelji, nastavnici, glumci... ) ili koji pevaju i koji se posle toga žale na suvoću u guši, bolove, pa i zapaljenje guše - pisao je u svojoj knjizi "Lečenje lekovitim biljem" dr Rista Gostuški.

Natura broj 5 (jun 1996)

Natura Online (5.8.2009)