LEKOVITO BILJE - ODJECI

Srčenjak plus

srcenjak-potentilla-tormentila

Mr Branko Dragić dipl. farmaceut izvanredno je već, na ovim stranama, opisao srčenjak i njegove osobine. Međutim, želeo bih da dam svoj doprinos kako bi se svojstva te lekovite i korisne biljke još više upoznale jer i ja godina­ma kopam njen koren u svojoj livadi i koristim ga, ali - ne u vidu čaja. Srčanjak koristim isključivo tako što ga stavlj­am u - ljutu rakiju...

Piše Milan Timotić, dipl. ing / Foto Lekovito bilje

U broju četiri "Nature", na strani 25, mr Branko Dragić dipl. farmaceut, izvanredno je opisao srčenjak i njegove osobine.

Međutim, želeo bih da dam svoj doprinos kako bi se svojstva te lekovite i korisne biljke još više upoznale jer i ja godina­ma kopam njen koren u svojoj livadi i koristim ga, ali - ne u vidu čaja.

Naime, još davno srčenjak mi je privukao pažnju upravo svojim korenom. Nepravilan, čvornovat, narebren sa sitnim žilicama bio mi je od početka zanimljiv.

U mom valjevskom kraju tu biljku zovu srčanik i na jesen od nje ostaje sasušeno široko lišće pri zemlji koje, pri gaženju, šušti. Iako je trava još zelena, list srčanika, kako ga mi zovemo, suv je, braon i šuštav.

Koren te korisne biljke nalazi se na svega pet-šest centimetara ispod površine zemlje i lako se kopa i odvaja od iste. Pošto je nepravilan i rebrast potrebno je nožem blago odstrugati oštricom površinu korena, a zatim ga oprati i osušiti na suncu.

Dok je koren još sirov potrebno ga je iseckati nožem na dužinu od tri do pet milimetara, pa tek tada pustiti da se osuši kada komadići postaju tvrdi. Kada se koren osuši potrebno ga je čuvati, pre upotrebe, na suvom mestu.

Srčanik koristim isključivo tako što ga stavlj­am u ljutu rakiju i to na sledeći način: na jedan litar rakije, od 19-20 gradi, stavi se isec­kan srčanik u količini od dve pune šolje za kafu.

Sačeka se pet-šest dana da bi se dobila rakija boje vinjaka sa veoma jakim ukusom koji "pali", ali koji se, doduše, ne može najpreciznije opisati, ali se zato u našoj kući može probati.

Ukoliko rakija sa srčanikom duže stoji, pokazuje iskustvo, boja joj je crvenija, a ukus rakije bolji.

Takva rakija, tvrdim na osnovu ličnog iskust­va, ali i onih koji je koriste, potpomaže rad srca, pospešuje cirkulaciju, varenje i reguliše stolicu. Probajte, neće Vam štetiti, naprotiv...

Trava od srca

Srčenjak, trava od srdobolje ili trava od srca - narodni su nazivi za biljku Potentilla tormentila.

Na Balkanu ima 20 vrsta roda ove biljke koja se još naziva i "petoprsta" jer njeno lišće podseća na pet prstiju.

Za lečenje se koristi koren biljke koji može da se vadi iz zemlje u jesen. Stajanjem korena van zemlje on gubi svoju lekovitosti, što znači da se ovo podzemno stablo treba koristi najduže do godinu dana.

U čemu je tajna lekovitosti ovog korena?

Srčenjak poseduje, u velikom procentu, tanin ali i kumarin, flavonoid... Tanini zatežu i štave kožu i vidljivu sluzokožu. Tanin smanje i priliv krvi u problematično područje, stežu i zidove krvnih sudova i stimulišu stvaranje krvnih čepova. To vodi zaustavljanju krvi. To znači da se ova biljka koristi za lečenje infekcija grla i usne duplje, proliva, hemoroida, opekotina kao i rana koje teško zarastaju. U tu svrhu se pije čaj.

Srčenjak najčešće raste na peščanom tlu, a voli i vlažna staništa šumske čistine. Smatra se rasprostranjenom biljkom.

Liistovi biljke nemaju peteljke već rastu uz samo stablo. Na vrhu stabljike cvetaju žuti cvetovi koji imaju po četiri latice.

Recepti sa srčenjakom

Čaj od srčenjaka

Jedna do dve kašičice biljke preliti šoljom vode i pustiti da ključa, najviše pet do 10 minuta.

Za stomačne tegobe

Po 20 g srčenjaka, korena šumske jagode, kamilice i plodova borovnice. Sve se dobro isitni i pomeša. Tri supene kašike ove smese kuva se u pola litre vode pet minuta u poklopljenom sudu, ostavi se preko noći i sutradan pije umesto vode.

Zaustavljanje krvi iz nosa

10 g srčenjaka i 5 g hrastove kore sitno se isecka i kuva pola sata u 200 ml vode, zatim se doda 5 g kamilice. Poklopi se i skine sa vatre. Ostvai 15 minuta, procedi i kada se ohladi ispira se nos ili natopi vata i drži u nozdrvi.

Upale usta i ždrela

Po 20 g srčenjaka, bedrinca, hajdučice, kamilice i žalfije. Dve kašike ove smese popari se sa 300 ml ključale vode, poklopi i stoji dva sata. Procedi se i ispiraju se usta i grlo.

Pročišćava mokraćne puteve

Po 20 g srčenjaka, hajdučice, kamilice, plućnjaka i krasuljka. Četiri kašike ove smese popari se sa pola litra ključale vode, poklopi i ostavi četiri sata. Procedi se i pije svaka dva sata po jedna kašika.

(Recepti preuzeti iz knjige "Lečenje biljem" dr Jovana Tucakova)

Natura broj 5 (jun 1996)

Natura Online (5.8.20099