LEKOVITO BILJE

Ricinus

ricinus-communis

Egipćani su pre više od 4.000 godina poznavali ricinus i njegovo ulje koristili kao sredstvo za čišćenje (purgativ) i kao gorivo za rasvetu. Potrebno je naglasiti da su ricinusove semenke (nalik na pasulj) otro­vne, jer sadrže razne otrove (toksine)...

Natura / Foto Lekovito bilje

Ricinus (Ricinus communis) spada u porodicu mlječika (Euphorbiaceae) i višegodišnja je tropska biljka.

Na afričkom kon­tinentu, odakle potiče, dostiže i do 12-13 metara visine. Međutim, na našem podneblju ricinus se ponaša kao jednogodišnja biljka i ne dostiže više od dva do tri metra visine.

Ricinus ima krupne listove, podeljene na pet-sedam-devet jajolikih šiljastih i nazubljenih režnjeva. Cvat je metlica, a plod tobolac čija je plod pokriven mekim bodljama.

Egipćani su pre više od 4.000 godina poznavali ricinus i njegovo ulje koristili kao sredstvo za čišćenje (purgativ) i kao gorivo za rasvetu.

Potrebno je naglasiti da su ricinusove semenke (nalik na pasulj) otro­vne, jer sadrže razne otrove (toksine). Među njima je i ricin, koji je jako otrovan. Međutim, prilikom ceđenja osušenih semenki ta otrovna materija ne prelazi u ulje, tako da se ono može koristiti kao sredstvo za čišćenje.

Odvratnog je ukusa i koristi se takođe kao mast za spoljnu upotrebu protiv preteranog izlučivanja i ljuštenja kože.

Natura broj 8 (avgust 1996)

Natura Online (31.7.2009)