KUNIĆARSTVO

Priprema za uzgoj

kunici

Nije mali broj onih koji su padstaknuti idejom pa i praksom "lake zarade" počeli uzgoj kunića površno i bez ikakvih priprema. I šta se dogodilo? Mnogi su počeli, all ih je, nažalost, ostalo malo da se bavi tim poslom do kraja. Zašto?...

Piše Dragan Mandić, odgajivač kunića iz Mladenovca / Foto D. Mandić

Za početak nije samo dovoljno želeti gajiti kuniće, već iskustvo treba sti­cati polako i strpljivo, često plaćaja­jući tu "školu" i iz sopstvenog džepa. Sve to podrazumeva da odgajivač kunića zbilja mora da izbaci iz svog rečnika, ali i iz prakse, svaku površnost i nedoslednost u uzgoju.

U početku svako mora sasvim jasno da trasira svoj razvojni put, odnosno, što bi naš narod rekao - da zna šta hoće. Prvo, budući uzgajivač mora da se odluči u koju će svrhu gajiti kuniće: da li za meso, meso i krzno, samo za krzno ili samo vunu, ili, možda, samo za izložbe.

Jedna od prvih dilema sa kojom se početnici susreću je i koliko kunića treba nabaviti na početku. Naravno, broj kunića sa kojim se počinje uzgoj zavisi, pre svega, od samog iskustva odgajivača, zatim od namene gajenja, od vremena koje nam je na raspolaganju za taj posao i, konačno, od materijalnih i finansijskih sredstva sa kojima raspolažemo i koja možemo da uložimo u uzgoj.

Ipak, svim početnicima se preporučuje da počnu sa malim brojem kunića, te da ih brojčano proširuju u zavisnosti od svog iskustva u gajenju.

(Nastaviće se)

Natura broj 8 (avgust 1996)

Natura Online (28.8.2009)