RIBLJI SPECIJALITETI
Šaran u belom vinu
Očišćenog šarana osušiti, staviti u posudu za dinstanje, posoliti i pobiberiti. U sud naliti dva do tri decilitra belog vina i sačekati nekoliko minuta da riba ogrezne. Potom dodati puter ili ulje, nekoliko kolutova limuna, poklopiti i staviti šerpu na jaku vatru...
Glas javnosti
Potrebne namirnice:
- 1,5 kg šarana
- 0,3 dl belog vina
- puter 0,5 kg ili ulje oko 0,5 dl
- 1 limun
- glavica zelene salate
- 1 kg krompira
- so i biber
Priprema:
Očišćenu ribu (šaran) osušiti, staviti u posudu za dinstanje, posoliti, pobiberiti. U sud naliti dva do tri decilitra belog vina i sačekati nekoliko minuta da riba ogrezne. Potom dodati puter ili ulje, nekoliko kolutova limuna, poklopiti i staviti šerpu na jaku vatru.
Riba se dinsta oko četvrt sata. Kada vino uvri i ulje počne da cvrči, okrenemo je i ostavimo na vatri još oko pet minuta. Servira se i služi uz obareni krompir, posut svežim peršunom.
Preporuka:
Jesti uz aromatična bela vina, na primer, vršački Muskat otonel.
Prijatno!
Glas javnosti (22.2.2009)
Natura Online (24.5.2009)