nedelja, jun 07, 2020

 

U RABROVCU "PRORADIO" SOM

Isplatilo se...

ribolov-rabrovac-som

Na jezeru u selu Rabrovac ribolovac Darko Dubonjac iz Jagnjila ulovio je soma od - 15 kilograma... Po rečima Darka, inače zaljubljenika u ribolov, lov i lovnu kinologiju, somovi su se digli sa dna u potrazi za hranom i napali mamac na dubini od oko metar i po. Dodaje još i to da ih je lovio na - plovak.

Piše Stevan Banković

Kada je pre petnestak i više godina čuveni pecaroš iz sela Jagnjila, Milivoje Aleksandrović-Aleka, upecane somove na Dunavu, umesto u tiganj puštao u Rabrovačko jezero, verovatno nije ni sanjao da će se oni bogato izmresti i postati jedna od dominantnih vrsta ribe u jezeru.

Na jezeru u selu Rabrovac, 4. avgusta oko 22.30, ribolovac Darko Dubonjac iz Jagnjila ulovio je soma od - 15 kilograma.

Po rečima Darka, inače zaljubljenika u ribolov, lov i lovnu kinologiju, somovi su se digli sa dna u potrazi za hranom i napali mamac na dubini od oko metar i po. Dodaje još i to da ih je lovio na - plovak. Ovaj lep primerak soma je "došao" na udicu 6/0 na kojoj se nalazila kombinacija durdubak-rovac.

Posle jake kontre i borbe od oko 15 minuta, uz pomoć oca Milana, riba se "baškarila" na obali.

Srećni pecaroš, sa zadovoljstvom ističe da je njegov pribor (štap "Alone"3 Libre i najlon "Magma linea EFE 0,37"), sa lakoćom izdržao sva iskušenja i da je, na istom mestu i istom kombinacijom mamaca, dva sata kasnije "pao" još jedan som od tri kilograma.

O jezeru i selu

Rabrovačko jezero je poznato izletište Šumadije. Obiluje ribom, a najzastupljeniji su šaran, amur, som, babuška i deverika. Rabrovac je udaljen oko 60 km od Beograda, a 12 km od matične opštine Mladenovac. Nalazi se na regionalnom putu Mladenovac-Smederevska Palanka, neposredno pored pruge Beograd-Niš.

..........

Glas javnosti (16.8.2009)

Natura Online (18.8.2009)