petak, jun 05, 2020

 

NA DRINSKOM JEZERU KOD MALOG ZVORNIKA PADALE I GRDOSIJE

Somovijada 2009

 somovijada1

Takmičenje u kuvanju riblje čorbe, uvedeno 2007. godine kao prateća manifestacija, ispostavilo se na kraju, za sve posetioce bila je "najatraktivnija disciplina" jer su i sami učestvovali u degustaciji izuzetno ukusnih čorbi 21 prijavljene ekipe. Ipak, na ovogodišnjoj "Somovijadi", sa ribolovačkim štapovima u rukama, učestvovalo je više od 120 takmičara iz Srbije, Republike Srpske, Federacije BiH, Austrije i Švajcarske.

Piše D. Stanojević

Dva­naesta tradicionalna ri­bolovno sportsko-turi­stička manifestacija "Somovijada 2009" održa­na je na Drinskom jezeru od 20. do 26. jula, pod pokro­viteljstvom Skupštine Opštine Mali Zvornin i OOSR "Drinsko jezero". Manifestaciju, koja je jedna od najvećih te vrste u zem­lji, pored Tekije i Kanji­že, otvorio je Srđan Popović, savetnik potpred­sednika Vlade za održivi razvoj.

Ove godine na "Somovijadi" učestvovalo je više od 120 takmičara iz Srbije, Republike Srpske, Federacije BiH, Austrije i Švajcarske.

RADILI SOMOVI

Ovogodišnja "Somovi­jada" je, kao novinu, imala revijalni deo, koji se odvijao od 20. do 24. jula, a čiji cilj je bio da se ribolov­ci upoznaju sa vodom i le­potama Drinskog jezero.

Ova "uvertira" glavnog dela takođe je imala takmiča­rski karakter, ali na nje­mu se vrednovao ulov svih grabljivica (som, štuka, smuđ...).

U ovoj disciplini istako se Željko Jovano­vić iz Brasine, ulovom soma od 112 cm i težine 7,9 kg i koji je za tu pobedu dobio zlatni pehar časopisa "Zov". Za ulov soma duži­ne 88 cm i teškog 5,2 kg, drugo mesto je zaslužio Denis Perić iz Austrije, a trećeplasirani je Brane Ristović iz Beograda ulovom štuke dužine 82 cm i teške 4,820 kilograma.

U zvaničnom delu tak­mičenja ribolovci su se nadmetali u lovu soma va­ralicom ili "na bućku" i to u dva poluvremena: u su­botu 25. jula (od 12 do 18) i u nedelju 26. jula (od 5 do 12 sati).

Lovilo se iz čamaca (koje su obezbedi­li organizator ili uče­snici samostalno) na tak­mičarskoj stazi dugoj šest kilometara na delu od Budišića do Sakara.

U subotu je za bućkaroše krenulo loše zbog jakog vetra, pa je samo Vladimir Gligorić iz Šapca došao sa ulovom soma od 3,810 kg.

Nedelja je obećavala vi­še jer je mirno vreme omogućavalo da se dođe na mesta gde soma ima, ali i pored toga "udarali" su samo komadi "ispod mere", pa su vraćani u vodu.

POBEDILO ISKUSTVO

Ali ko zna - zna: iskusne ekipe su pokazale šta zna­ju. Tim iz iz Osečine, predvođen Branislavom Stankovićem, prevario je "somića u meri" teškog 1,740 kg, a pobednička eki­pa pod vođstvom Živka Jankovića iz Malog Zvor­nika ulovom soma od 5,420 kg osvojila je titulu šampiona, pobednički i pre­lazni pehar koji im je pre­dao Milan Todorović, predsednik opštine Ma­li Zvornik, kao i druge vredne nagrade.

somovijada2

Takmičenje u kuvanju ri­blje čorbe, uvedeno je 2007. godine kao prateća manifestacija, a na kraju se ispostavilo da je, za po­setioce, "najatraktivnija disciplina" jer su i sami učestvovali u degustaciji čorbi 21 prijavljene ekipe.

Žiriju, koga su sačinja­vali predstavnici medi­ja, a predvodio Stane Omerzu, novinar iz Slo­venije, zadatak nije bio ni malo lak, jer su sve eki­pe koje su učestvovali već potvrđene brojnim pobe­dama na ovakvim takmičenjima.

U ovom "najukusnijem" delu takmičenja pobedila je čorba Jozefa Saba i Du­šana Rakića, takmičara iz Kanjiže, vicešampio­nska ekipa je "Mali mrav" iz Zvornika (Federacija BiH), a treće mesto osvo­jila je ekipa Malog Zvornika.

...........

Glas javnosti (9.8.2009)

Natura Online 12.8.2009)