petak, jun 05, 2020

 

U NAŠIM VODAMA RETKO PRELAZI TRI KILOGRAMA

Velikousti bas

ribololov-bas1

Bas (Micropterus salmonides) ili velikousti pripada rodu grgeča. Vodi poreklo iz voda Severne Amerike, gde važi za jednu od cenjenijih riba u sportskom ribolovu. U Evropu je prenet pedesitih godina prošlog veka. Kod nas se pojavio pre tridesetak godina, mada se tek u poslednjih desetak razmnožio u kanalskom sistemu Bačke od kada se i ozbiljnije lovi. Najviše ga ima u Starom bačkom kanalu...

Piše Stevan Banković

Bas može dostići težinu oko 10 kg, ali u našim vodama retko prelazi tri. Tamnozelene je boje, sa tamnim mrljama na sredini tela koje čine horizontalnu prugu čija debljina može varirati.

Trbuh mu je obično svetlozelene ili beličaste boje. Sa gornje strane ima bodljikavo peraje što je odlika svih grgečkih vrsta. Glava je velika i neproporcionalna ostatku tela, a zbog svojih velikih usta je i dobio ime, i po tome se najviše razlikuje od maloustog basa.

Mresti se posle aprila, kada mužjak pravi gnezdo u koje ženka ili više njih polažu jaja. Mlađ se hrani u početku larvama, a kasnije počinju da jedu i sitnije ribice. Bas nastanjuje one delove vode koji su bogati vegetacijom, uz trsku, lokvanje i ostalo vodeno rastinje gde nalazi hranu. 

ribolov-bas-2

MAMCI I PRIBOR ZA LOV

Za lov basa preporučuje se štap dužine oko tri metra, malo tvrđi sa akcijom u gornjem delu, težine bacanja 20-30 g. Najlon bi trebalo da bude malo jači preseka oko 0,30 mm, sa nešto tanjim predvezom.

Bas se obično lovi na teškim terenima punim trave i ostalog rastinja, pa treba vešto voditi voblere jer se lako zakačinju. S obzirom na to da je bas pravi predator, izbor voblera je veliki i bas ih sve rado napada, bilo da su vretenasti, zdepasti, izduženi...

Kod nas se ova riba najčešće lovi voblerima i leptirastim varalicama manjih brojeva, a u poslednje vreme se uspešno love i na "silikonce". Najbolje napada na standardne i proverene boje, srebrnu, žućkastu, smeđu, mada to nije pravilo jer u zavisnosti od dana i vremenskih uslova podjednako napada i varalice jarkih boja.

Varalice treba vući polako u blizini trske i lokvanja gde bas obično vreba. Teško je preporučiti neki univerzalni vobler, ali solidno su se pokazali Ružno pače, Rapala Shad Rap, Nils Master Invincible Deep Runner...

Kada i kako se lovi bas

Bas je riba koja najbolje "radi" za vreme toplih meseci (leti). U zoru i sumrak je najbolje. Zakonski lovostaj na basa je od 15. marta do 15. juna, a najbolji lov je odmah po prestanku zabrane mada se uspešno može loviti sve do druge polovine oktobra.

Zimi bas uglavnom miruje ali nije nikakvo čudo da se i tada ulovi poneki. Kao i većina riba, bas mora i zimi da se hrani.

...........

Glas javnosti (8.3.2009)

Natura Online (7.8.1009)