utorak, avgust 04, 2020

 

RIBOLOVCI IH NAJČEŠĆE KUPUJU, ALI SE MOGU I PROIZVESTI

Crvi - riblja poslastica        

ribolov_crvi 

Sa porastom prolećne temperature vazduha i vode i ribe su sve aktivnije i apetit im raste. Cele godine, a naročito u ovo vreme, popularni crvići su na meniju rečnih riba. Pre svega bele ribe i babuške mada i ostele vole da ih sa apetitom - zagrizu.

Piše Stevan Banković

Razlikujemo više vrsta crva, a najpoznatije su:

Mesni crvi: Za belu ribu gotovo su bez premca. Znaju to najbolje ribolovci takmičari. Najžilaviji su i najbolje se drže oni iz srca toplokrvnih životinja, a najmekši iz ribe. Ribolovci ih najčešće kupuju, ali se mogu i proizvesti, tako što meso ostavimo na toplo mesto, da mi muve mogu slobodno prići i već za sedam-osam dana ćemo imati mamac.

Crvi iz voska (voskov moljac): Malo poznat među domaćim ribolovcima. Ribe ga rado uzimaju. Veličinom i bojom podseća na larvu vodenog moljca, ali je žilaviji i veoma brz. Za nabavku je najbolje pitati pčelare kojima je ostalo starog pčelinjeg saća van košnice, tu ih ima sigurno. U frižideru se može održati živ i po nekoliko meseci. Ne zamrzavaju ga.

Barski crv, goljez, golja: Oblikom podseća na crva potkornjaka, samo je nešto tanji. Dug je oko tri-četiri centimetara. Ispod glave ima bradavicu sa rupicom u koju treba pažljivo udicu i kanalicem pod kožom provući do trbušnog dela. Ako vrhom udice zađete dublje u telo iscuriće iz crva tečnost i ostaće samo koža (neupotrebljiva kao mamac). Gotovo da nema ribe koja neće uzeti ovog crva, pogotovo mrena. Nalazi se u barama i potocima koji ne teku brzo, na šljunkovitom dnu i u pesku.

Crv potkornjak: Potkornjake rado uzimaju sve ribe, pogotovo mrena i klen. Najefikasniji je s proleća bez obzira da li je voda mutna ili ne. Ima ga u gotovo svakom starom i trulom panju, čak i u sasušenom drvetu i potkresanim granama.

Crv iz brašna: Larva je bube (leptira) koju srećemo jula i avgusta uveče i noću da u jatima obilaze oko električnih svetiljki. Jaja ostavljaju u mlinovima, vodenicama i skladištima brašna odakle se izlegu crvi mrkožute boje dugi oko 2,5 cm sa nožicama na grudima. Uzimaju ga sve ribe. Na udicu se stavlja od glave pažljivo da ne oštetite kožu. A najbolje ih je nahvatati, prosejavanjem brašna kroz sito.

...........

Nekada džeparac - danas odličan biznis

Prodavci mamaca su nekada crviće gajili po podrumima, štalama i drugim nus prostorijama. Danas je u svetu, gde je pecanje popularno, ova vrsta proizvodnje dobila industrijske razmere. Otvorene su prave male fabrike, koje se bave uzgajanjem crvića. Najčešće se gaje mesni crvi, ali im se zbog izbegavanja smrada mesa u raspadanju, za hranu daje specijalno pripremljena proteinska smeša. U tu smešu se mogu dodavati i razne boje, kojima se crvići mogu po želji obojiti.

..........

Glas javnosti (29.3.2009)

Natura Online (14.4.2009)