PRIRODNI PREPARATI

Med u kozmetici

U starim medicinskim spisima mnogih naroda nalazimo savete za lečenje kožnih bolesti medom. Jer, usled nehigijenskih uslova života, u vreme kada sapun nije bio poznat, javljale su se mnoge kožne bolesti pa su blagotvorne osobine meda, sa svojim antiseptičnim inhibitornim i baktericidnim osobinama, doprenele njegovoj primeni u zaštiti kože. Uostalom, med podjednako hrani kožno tkivo i njegove završetke. Ta njegova osobina široko je korišćena i u kozmetici jer on sprečava procese smežuravanja i starenja, održava elastičnost i vlažnost kože, pojačava njen tonus, usporava mnoge negativne promene... Ovom prilikom dajemo nekoliko recepata za pravljenje prirodnih maski za lice gde su glavni sastojci med, žumance, pavlaka, bademovei maslinovo ulje, polen, kajsije, limunov sok... Probajte!

Priprema Vlastimir Spasić

O privlačnom tenu lica koji se postiže primenom meda poznati su navodi najčuvenijih lekara starog veka. Oni su u svojim spisima dali brojne recepate u kojima je med osnovni sastojak sa dodatkom drugih lekovitih materija.

Ali, i danas su za elastičnost, održavanje mekoće i nežnosti lica poznate medne maske proizvedene od meda i drugih materija (žumance jajeta, kisela pavlaka, sitno iseckan peršun i sl).

Obično se ove materije uzimaju u jednakim delovima tako da se stvori ujednačena masa. Praksa je pokazala da medna maska pokazuje mnogo bolje rezultate u postizanju svežine lice nego razni kremovi i pomade fabričke proizvodnje. Uostalom, med ima osobinu da, ako stoji otvoren u sudu, upija  u iz vazduha. Otuda on svojim higroskopnim osobinama upija izlučevine škodljive za lice i sadržajem antiseptičnih materija štiti kožu od raznih zagađivača.

Kao što se ne smemo lišiti meda u ishrani i korišćenju njegovih lekovitih osobina protiv raznih bolesti i rana tako ni lice ne bi trebalo lišiti blagotvornog dejstva meda.

U savremenoj kozmetici pčelinji proizvodi (med, polen, mleč i vosak) sve više se koriste u recepturama za izradu kozmetičkih preparata visokog kvaliteta i širokog asortimana. Njihovu vrednost priznali su i najčuveniji svetski kozmetikolozi. Pojedini sastojci pčelinjih proizvoda ishranjuju epiderm, štite ga od nepovoljnih spoljnih uticaja, doprinose cirkulaciji perifernih krvnih sudova i elastičnosti tkiva, daju licu baršunastu strukturu, glatkost, sprečavaju stvaranje bora...

Savremene farmakopeje i kod nas koriste med a u novije vreme i polen za proizvodnju lekovitih masti, izradu krema i podloge za mnoge druge preparate za spoljnu upotrebu. Osim toga, pčelinji vosak je nezamenljiv u izradi kozmetičkih preparata jer sadrži oko 4.100 internacionalnih jedinica vitamina A i znatne količine vitamnia F.

Pomade proizvedene na bazii voska, masnih ulja (posebno bademovog) i bez drugih aktivnih materija predstavljaju kvalitetne kozmetičke preparate i u toj oblasti pokazuju odlične rezultate: doprinose ishrani tkiva lica, skupljanju pora, baršunatosti, glatkoći lica, elastičnosti i zaštiti od mnogih kožnih oboljenja. Od posebnog je značaja održavanje vlažnosti i čistoće kože, sperečavanje pegavosti lica i beljenje.

Radi potpunijeg iskorišćavanja prirodnih materija dajemo praktične, isprobane recepte za izvesne kozmetičke proizvode.

Maska sa medom, žumencetom i pavlakom

Sprema se od jednakih delova meda, žumanca svežeg jejeta i kisele pavlake, koji se dobro izmešaju da bi se dobila ujednačena masa. Upotrebljava se tako što se čvrsti tampon pamuka umače u napravljenu smesu i premazuje lice. Posle 15-20 minuta maska se spere mlakom vodom, lice osuši i napuderiše.

Postoje i slični recepti za pravljenje smese za masku u kombinaciji sa glicerinom i drugim sastojcima.

Maska za suvo lice

Za negu suvog lica koristi se maska prvenstveno sa bademovim uljem, a ukoliko se ovo teško nabavlja s maslinovim uljem.

Maska sa polenom

Jednakim delovima polena, pretvorenog u prah, bilo mlevenjem vodenicom za kafu, bilo u avanu, dodati sveže žumance. Pripremljenu masu odmah naneti na lice i vrat i lagano masirati. Posle pola sata lice isprati vodom u kojoj je isceđen sok od jednog limuna. Ponekad se žumance može zameniti bademovim ili maslinovim uljem sa sokom od pola limuna.

Medna maska sa kajsijama – vitaminski preparat

Zrele kajsije očistiti od koštica, samleti u vodenici za meso, izmeriti 100 g (šest kašika) i dodati 100 g tečnog meda. Tanji sloj ovog preparata naneti na lice, držati 20 minuta, a zatim lice oprati mlakom vodom (po mogućstvu kišnicom).

Ova maska je veoma korisna za lice naročito u vrelim letnjim danima, jer sprečava sušenje kože, a veliki procenat provitamina A i vitamina A prodiranjem u ćelije tkiva aktivira ishranu. Daje svežinu, smanjuje pore i ulepšava ten.  

Natura Online (22.6.2009)