PRIRODNI MED

Eliksir zdravlja i lepote

med04 

Med ima i izuzetna kozmetička svojstva jer se odlikuje izvanrednom prolaznošću kroz kožu, hrani mišićne slojeve i odlaže njihovo starenje...

Piše Marija Ružanović, apiterapetut / Foto M. Ružanović

Današnja nauka je potvrdila da med i drugi pčelinji proizvodi imaju veoma složen sastav, sa idealno izbalansiranim sastojcima, koji međusobnim delovanjem postaju pravi katalizatori i biostimulatori u čovečijem organizmu.

Kod oboljenja gornjih disajnih puteva med se pokazao kao veoma koristan. Zbog velikog sadržaja glukoze med daje energiju i snagu srčanom mišiću, normalizuje rad krvnih sudova i doprinosi regulisanju krvnog pritiska. Odličan je pokretač zamorenog mozga, doprinosi oslobađanju čoveka od osećanja utučenosti i bezvoljnosti.

U trećem životnom dobu upotrebom meda se zadržava mladalačka svežina i produžava životni vek. Velika je preventivna uloga meda u ishrani dece. Preporučuje se najviše dve čajne kašike (oko 30 gr) ujutru i uveče. Redovnim uzimanjem meda buduće majke jačaju kako sebe tako i dete. Med potpomaže lečenje mnogih bolesti kao i jačanju organizma u celini.

Kontraindikacije se javljaju isključivo kod onih osoba čije je fizičko stanje takvo da je potrebno ograničiti unošenje ugljenih hidrata i kod onih koji ispoljavaju osetljivost prema medu.

Jeste li znali...

...da je bagremov med bledožućkasto-zelenkaste boje, da ima blag i prijatan ukus i da veoma sporo kristališe u vidu sitnih zrnaca kada dobija mlečno belu boju.

...da lipov med ima prijatan miris lipe, da je žute boje i brzo kristališe u vidu sitnih zrnaca i da ima antibakterijsko dejstvo.

...da suncokretov med ima zlatnožutu boju, da je oporog ukusa i da brzo kristališe.

...da med pitomog kestena ima tamnu boju, pomalo gorak ukus i da se  kristališe se u vidu krupnih zrna. Ovaj med ima izrazito antimikrobno dejstvo. U narodnoj medicini se koristi kod oboljenja želuca i creva kao i kod oboljenja bubrega. Ima visok sadržaj polena i mineralnih materija.

...da je med od uljane repice svetle boje, da brzo kristališe u krupnim kristalima, čak i u saću pre nego što se istrese.

...da livadski med potiče od nektara livadskog bilja, da ima žutu boju i prijatan miris. Među livadskim biljem postoji i veliki broj lekovitog bilja, pa se livadski med koristi u narodnoj medicini od davnina kao - univerzalni lek.

Natura broj 4 (jun 1996)

Natura Online (11.6.2009)