OSVRT STRUČNJAKA

Organoleptičko ispitivanje meda

med-organski-i-cist

Med pripada hrani, lekovitim materijama i poslasticama namenjenim uživanju. Potrošači najčešće med nabavljaju neposredno od pčelara jer im je to dobra garancija da se radi o prirodnom pčelinjem medu... Ali, da bi se ustanovila prava ispravnost meda najbolje je uraditi sveobuhvatnu laboratorijsku analizu u nadležnim ustanovama što, iskreno rečeno, retko ko od nas radi. Kako se, međutim, vrši organoleptičko ispitivanje meda i zašto je to, od strane potrošača - najčešći način ocenjivanja kvaliteta meda pri kupovini?

Piše Vlastimir Spasić / Foto V. Spasić

Što se tiče provere ispravnosti meda najsigurniji način može biti sveobuhvatnom laboratorijskom analizom u nadležnim ustanovama. Ipak, svaki kupac-potrošač trebalo bi da je osposobljen da bar približno raspozna prirodni med od falsifikovanog.

Organoleptičko ispitivanje meda je utvrđivanje vrste i kvaliteta meda po osobinama koje se mogu osetiti ili uočiti čulima. Ovim ispitivanjima se ocenjuje miris, ukus, boja, zrelost, čistoća i konzistencija. Ovo je od strane potrošača najčešći način ocene kvaliteta meda pri kupovini.

Ukus meda određuje se tako što se u usta unese izvesna količina, jezikom raznese po usnoj duplji i posle tri do pet minuta očekuje pojava ukusa. Ako se vrši ispitivanje većeg broja uzoraka, u tom slučaju, posle pojedinih ocenjivanja, usta se ispiraju mlakom vodom.

Miris se određuje prinošenjem meda čulu mirisa i neposrednim omirisavanjem. U stvari, miris meda se sastoji od etarskih isparljivih ulja, veoma složenog sastava. Prema tome, probu za ocenjivanje mirisa treba uzeti sa dubljeg sloja meda. Dužim čuvanjem med postepeno gubi miris, odnosno svoju aromu.

Prostorija u kojoj se vrše ispitivanja mora da bude dobro provetrena, da se ne oseća neki miris i umereno topla. U vreme ocenjivanju meda ne sme se pušiti, a pre toga degustator (ocenjivač) ne sme da uzima neka aromatična i ljuta jela i pića.

Kristalizacija je prirodna osobina pčelinjeg meda i dokaz je da je med prirodan. Kod velikog dela naših potrošača meda ustaljena je odbojnost i nepoverenje kada vide ukristalisan med. Takav med se obično povezuje sa običnim šećerom, odnosno sa medom koji je napravljen od šećera, što apsolutno nije tačno.

Natura Online (19.5.2009)