nedelja, avgust 09, 2020

 

LOVAČKA FEŠTA NA JAGNJILSKI NAČIN

Zlatni gulaš 2009.

zlatni-gulas_1

U nedelju 31. maja održan je tradicionalni, šesti po redu "Zlatni gulaš", manifestacija koju organizuje Lovački savez Srbije. Da se radi o značajnoj manifestaciji potvrđuje i prisustvo predsednika LSS, prof. dr Zorana Popovića, koji je i lično imao prilike da proveri kako lovci spremaju popularni srneći gulaš.

Piše Bojan Radovanović

 

Ove godine domaćin manifestacije "Zlatni gulaš" bilo je Lovačko udruženje Varovnice iz Mladenovca, preko svoje podružnice u Jagnjilu.

Na ovogodišnjem takmičenju je uz 22 ekipe bilo i nekoliko učesnika van konkurencije koji su, iako nisu lovci, pokazali da znaju da spreme odličan gulaš.

Jagnjilci organizuju svake godine kulturno-privrednu i sportsku manifestaciju Jagnjijada, koja traje četiri dana. Poslednji dan je dan lovaca, što se ove godine poklopilo sa "Zlatnim gulašom", te je sve spojeno u jedinstveni događaj.

POD STOLETNIM LIPAMA

Već tokom ranog jutra su takmičari počeli da dolaze i da zauzimaju svoja mesta na placu, na čijem ambijentu bi mnogi pozavideli. Stoletne lipe džinovskih krošnji, više od jednog veka, štite od sunca, ali i od kiše sve one koji potraže zaklon pod njima.

Kao pečurke posle kiše za nepunih pola sata nikoše štandovi ispred kojih se montiraše kotlići. U isto vreme, tačno u 11 sati se zadimi ispod njih i zamirisa prijatni miris bukovog drveta koje gori.

zlatni-gulas_2 

Pošto je propozicijama predviđeno da se srnetina "krčka" tri sata, vreme je trebalo korisno utrošiti. Lovci su ovaj problem rešili veoma lako. Veterani ovog takmičenja su, uz dobru domaću rakiju, prepričavali dogodovštine sa prošlih nastupa, a oni sa manje takmičarskog iskustva su se prisećali lovačkih dogodovština i zabavljali uz lovačke viceve.

PADALE SU I OPKLADE

Vreme je brzo prolazilo; iz kotlića se poljem širio dobro poznati miris gulaša. To je zainteresovalo mnoge turiste koji su došli zbog Jagnjijade. Mnogi su obilazili oko velikog centralnog šatora jer nisu mogli da vide šta se dešava sa druge strane. Oni sa prefinjenim čulom mirisa su nepogrešivo, kao radarom vođeni, nadirali sa svih strana i raspitivali se da li je moguće probati ove specijalitete.

Kako se približavalo 14 časova atmosfera je postajala sve napetija. Padale su već i prve opklade ko će da pobedi. Kako bi sve bilo regularno uzorci su uzimani pod šifrom i ko je vlasnik kojeg uzorka nije bilo poznato do kraja takmičenja.

Po okončanju fešte takmičari su informisani da je ubuduće planirano da se svake godine održava takmičenje u spremanju lovačkog gulaša na Jagnjijadi u okviru lovačkog dana (četvrti dan Jagnjijade).

........

Strelci

Osim gulaša lovci su se na Jagnjijadi tekmičili i u streljaštvu vazdušnom puškom. U toj disciplini najviše uspeha je imala ekipa podružnice Rabrovac. U pojedinačnoj konkurenciji za muškarce pobedio je Nikola Andonov, a u konkurednciji žena Tanja Dubonjac.

Revijalna izložba pasa svih rasa je takođe privukla pažnju ali je ovoga puta bilo znatno manje izlagača nego prošle godine. U okviru izložbe je organizovano ocenjivanje.

.......

Batočinski gulaš najbolji

Sva tri prva mesta pripala majstorima iz Batočine. Sveukupni pobednik među majstorima varjače su Batočinci čije su tri ekipe odnele bronzani, srebrni i zlatni pehar Lovačkog saveza Srbije.

Organizator Sveta Madžarević najavljuje, za iduću godinu, promenu propozicija, gde će jedno lovačko udruženje moći da prijavi samo jednu ekipu, jer takmičari kažu da nije fer pošto Batočinci kuvaju jedan gulaš pa promene samo "finese".

Ali, ne treba zaboraviti da su oni i prošlogodišnji pobednici, a ove godine su pobedili i na Prvom sajmu lova i ribolova i lovnog turizma "Kraguj M" u Kragujevcu.

Pred dodelu pehara najuspešnijim kuvarima srnećeg gulaša u Jagnjilu 

Majstori iz Batočine bili su: Vladimir Rajković, Tomislav Krstić, Slobodan Rajković, Zoran Mitrović, Dragan Biočanin, Marko Jakovljević, Uroš i Milan Najdanović i ne može im se zameriti. Oni su zadržali i prelazni pehar, dar Lovačkog saveza Srbije  koga je prošle godine osvojio Milan Milanović njihov sugrađanin i kolega po varjači.

Najmlađi takmičar ove manifestacije je Đorđe Tucaković iz Gruže, kome je pripao pehar organizatora kao podsticaj mladim takmičarima.

Inače, ocenjivački žiri sačinjavali su provereni majstori kuhinje i lovačkih specijaliteta: Stambol Geštamov (verovatno prvo ime srpskog kulinarstva), šef kuhinje beogradskog hotela "Kontinental" i međunarodni sudija, Milan Pažin iz Zrenjanina, Vlasta Gocić iz Niša, Slađan Marković iz Velikog Gradišta i Sveta Madžarević iz Kragujevca.

Iduće godine ovo prestižno takmičenje održaće se u Radojevu kod Nove Crnje u Vojvodini.

.........

Glas javnosti (7.6.2009)

Natura Online (8.6.2009)

{jcomments off}