NATURA 06 07 naslovna

Berza NATURA brojevi 6-7, jul 1996, strana 32, format A4, PDF izdanje, cena 40,00 RSD, za inostranstvo 0.60 €

• Za kupce van Srbije cena za daunloud linka je 0,60 €, preko PayPal-a:

Važna napomena: kupci iz Srbije (rezidenti Srbije) izdanje NE MOGU platiti preko PayPal-a zbog postojećeg Zakona o deviznom poslovanju Republike Srbije.

 • Za kupce iz Srbije cena za daunloud linka je 40,00 RSD, plaćanje preko računa ili PostNet uputnice, pogledati detaljnije uputstvo ovde 

Iz sadržaja broja 6-7:

Reč veterinara

SUNČANICA I TOPLOTNI UDAR

Mada se iz gore navedenog naslova ne mora steći utisak da je u pitanju nešto opas­no, ipak se radi o ozbiljnim stanjima sa promenama koje mogu biti čak - fatalne za vaše kućne ljubimce.

Piše dr vet. med Gruja Pavlović

Kinologija: Irski seter

GOSPODIN ELEGANTNIH MANIRA

Budući da je u svojoj domovini kroz generacije pre svega upotrebljavan za lov ptica, ta se sposobnost u njemu razvila do savršenstva. Premda u svojoj postojbini ne aportira divljač, jer to umesto njega obavlja drugi pas, irski seter zna i da donese ustreljenu pticu, ali i da se pokaže, u svom najboljem izdanju, na svakoj kinološkoj izložbi.

SETERI

GALOPER I MARKIRANT

Piše Saša Kitanović, kinološki sudija

Otrovni pesticidi i naši psi

UZROČNIK TROVANJA

Kreozan, pesticid koji se koristi za zimsko tretiranje drvenastih biljaka protiv štetočina i bolesiti i koji spada u najbolje preparate za te namene, najverovatnije je bio surovi uzročnik nedavnog trovanja pasa po beogradskim parkovima

Piše Stanoje Saša Branković

Istraživanja

PROPOLIS I U VETERINI

Piše Marija Ružanović, apiterapeut

Iz urbanog ugla

KINOLOGIJA ZA POČETNIKE

Pre bilo kakvog dovođenja ljubimca u stan, morate se sa svojim ukućanima, a i sa samim sobom, dogovoriti za koju ćete svrhu kupiti psa. Potrebno je zato najpre odabrati rasu i pre konačne odluke dobro se upitati (i pošteno sebi odgovoriti) da li imate mogućnosti, vremena, novca i istrajnosti da svog ljubimca, pre svega, zdravo i čisto održavate, bilo u stanu, bilo u dvorištu. Jer, osim ljubavi, njima je potrebno posvetiti i mnogo vremena, strpljenja... Uostalom, gajiti jednog engleskog mastifa od 70 kilograma ili malenog patuljastog pinča nije isto. Pokušaćemo da odgovorimo i zašto.

Piše Gera Šandor, odgajivač rotvajlera

Kinologija

ŠTA JE RODOVNIK?

Možda izgleda banalno, ali i na ovo pitanje treba odgovoriti jer, pokazuje iskustvo, mnogi vlasnici pasa zapravo i ne znaju čemu ovo "parče papira" služi.

Piše Toma Živkov

Radna kinologija

ZAŠTO OBUKA PASA?

O obuci-dresuri pasa je već toliko napisano i rečeno, da bi saopštiti nešto novo o tome mnogima možda izgledalo kao - otkrivanje rupe u saksiji. Ipak, pitanje iz naslova nije naivno. Jer ukoliko želimo da pored sebe imamo psa prijatelja, u koga ćemo imati poverenje i za koga ćemo pouzdano znati kakva mu je svrha, onda traganje za tim odgovorom nije gubljenje vremena. Naprotiv!

Piše Nenad Vučković, kinološki sudija za rad službenih pasa

Hipologija

NAJMANJI KONJ NA SVETU

Akvaristika: Sijamski borci

RATOBORNI LEPOTANI

Davne 1893. godine u Evropu je iz Singapura uvezena jedna prediv­na vrsta ribe koju danas pozna­jemo pod nazivom Sijamski borac. Ljubitelji prirode tog vremena bili su oduševljeni izgledom peraja i bojama tih riba. Krvavocrvena, ljubičasta, smaragdnozelena ili kobaltno­plava boja tih riba i danas ne ostavlja ravnoduš­nim akvariste širom sveta.

Piše Petar Đorđević

Akvaristika

ISHRANA AKVARIJUMSKIH RIBICA

Piše Igor Dobovšek, akvarista

Mora i okeani

ZANIMLJIVOSTI IZ MORSKIH DUBINA (2)

Piše Banko Kopunović, novinar i ronilački instruktor

Zanimljivosti iz sveta

Border koli

"HIPNOTIŠE" STOKU

Bigl

TRKA SOLIDARNOSTI

Ženke alzaškog ovčara i labrador retrivera

NAJBOLJI PSI VODIČI SLEPIH OSOBA

Norveška

PREVIŠE ZDRAV ŽIVOT ČINI NAS - BOLESNIMA

Piše D.V. Rene'

Psi u službi medicine

PROBOJ DO BATENOVE BOLESTI

Engleski seteri uzgojeni u Norveškoj pomogli su da se razjasni medicinska misterija koja vlada oka te fatalne bolesti koja dovodi do slepila, slabljenja funkcije mozga i mišića i, konačno, do strahovite smrti

Piše Dejan Vasilev Rene'

Italija

POVRATAK RISA

Ris se vratio da živi u Alpima. Zbog toga je sada u razmatranju projekat o njegovoj repopulaciji u Ambruškom parku - piše italijanska "Gioia"

Preveo sa italijanskog D. Marinović


Šta drugi pišu...

SIRĆE U SVEMIRU

Pročitajte i ovo...

NE PRIJA SVAKOM CVEĆU LETNJA VRUĆINA

JESTE LI GLEDALI...

Poražavajuće istine

ŠTA (NE)JEDU BEOGRAĐANI?

Lov i ribolov bez zrna baruta (2)

RIBOLOV STRELOM

U velikom sportskom izazovu za izabrane, kao što je to ribolov lukom i strelom, postoje dva osnovna uslova da bi se riba ulovila: bistra voda i veština lovca. Međutim, za uspešno bavljenje ovim sportom treba znati i šta je to paralaksa.

REKORDI

TAKMIČENJA U AMERICI

Piše Slobodan Jović Eti

Otkrivamo tajne podmorja (4)

NOŽ GLAVU ČUVA

Počeli smo upoznavanje sa osnovnom ronilačkom opremom. Naučili smo kako da nabavimo dobru masku i disaljku, pa nam ostaje da vidimo čime se još moramo snabdeti pre nego što krenemo podmorju u pohode, a to su ronilački nož, peraja i odelo. Upamtite: ne postoje dobre i loše firme koje ih proizvode, postoji vaš dobar ili loš izbor.

Piše Branko Kopunović, novinar i ronilački instruktor

Ihtiologija

ŽIVI FOSILI

Dvadeset drugog decembra 1938. godine na jugu Afrike, u mali grad Ist London, koji se nalazi na istočnom delu južnoafričke obale, uplovio je ribarski brod. Bilo je tu mnogo raznih riba, ali je jedna posebno privukla pažnju ribara. Nepoznata riba plave boje, sa neobičnim krupnim krljuštima, duguljastim savitljivim parnim perajima, pokrivena kožom, koje su ličile na noge suvozemne životinje i isto tako neobičnim repnim perajem, bila je novost ne samo za iskusne ribare već i za naučnike. U tom trenutku niko nije mogao da pretpostavi da je po sredi veliko naučno otkriće koje će promeniti do tada ustaljena shvatanja, kako u paleontologiji tako i u zoologiji.

PRETEČA KIČMENJAKA

Piše Vesna Marković

Lovačko oružje

KAKO ODABRATI ONO PRAVO?

Lov je hobi, zabava, druženje... Lov je - više od lova. Zato se njime bave i oni koji imaju materijalnih sredstava i oni čije su mogućnosti skromnije. No, odabrati pravu pušku, pogotovu za početnika, nije lak zadatak. Evo nekoliko saveta...

Piše Žika Antić, novinar i lovac

Zanimljivi svet biljaka

KAKO JE PANČIĆ OTKRIO OMORIKU?

Naš veliki naučnik, prirodnjak, a iznad svega botaničar, Josif Pančić saznao je 1855. godine od stanovnika užičkog kraja za omoriku, ali je čudnovatu smrču lično video tek - nakon 20 godina.

Piše D. Milutinović (časopis "Cvetna bašta")

Lekovito i jestivo bilje

ŠTAVELJ

MEČIJA ŠAPA ILI MEDVEĐI DLAN

Piše mr Branko Dragić, dipl. farmaceut

Povrće

ČUDESNI JUŽNOAMERIČKI KROMPIRIĆI

POMAT - HIBRID KROMPIRA I PARADAJZA

KROMPIR GAJEN NA SLAMI

Piše Mile Stojilović

Recepti za zdraviji život

ZA ČIŠĆENJE KRVI

LEK ZA JAČANJE SRCA

ZA UBLAŽAVANJE STENOKARDIJALNIH BOLOVA

PROTIV POVIŠENOG HOLESTEROLA

ZA JAČANJE SRČANOG MIŠIĆA

PROTIV VISOKOG KRVNOG PRITISKA

Piše Marija Ružanović, apiterapeut

Pčelarstvo

ANATOMIJA PČELA

Da bi se počelo sa pčelarstvom treba krenuti od osnova, dakle od - pčele. Otuda, za početak, evo kratkog pregleda građe tih vrednih i korisnih insekata.

Piše Danica Grbić, dipl. veternar

UKRŠTENICA

Nagradna igra NATURE

NEMAČKI OVČAR: KASAČ ILI GALOPER?

.......

Natura Online (22.1.2009)