NATURA 08 naslovna 

Berza NATURA br 8, avgust 1996, strana 36, format A4, PDF izdanje, cena 50,00 RSD, za inostranstvo 0,80 €

• Za kupce van Srbije cena za daunloud linka je 0,80 €, preko PayPal-a:

Važna napomena: kupci iz Srbije (rezidenti Srbije) izdanje NE MOGU platiti preko PayPal-a zbog postojećeg Zakona o deviznom poslovanju Republike Srbije.

• Za kupce iz Srbije cena za daunloud linka je 50,oo RSD, plaćanje preko računa ili PostNet uputnice, pogledati detaljnije uputstvo ovde

Iz sadržaja broja 8:

Umesto uvodnika

JESMO LI POSTALI KINOLOŠKA NOVINA?

Piše Dušan Marinović, gl. i odg. urednik

Reč veterinara

TROVANJE KOD PASA

Trovanje (Intoxicatio) kod pasa su česta i mogu biti namerna ili slučajna. U zavisnosti od vrste i količine otrova koju je nesrećna životinja unela u organizam, ali i od brzine vaše reakcije i umeća veterinara, često zavisi i život vašeg psa. U prvom nastavku govorićemo o tome šta su to otrovi i kako do trovanja naših ljubimaca obično dolazi.

Piše Vesna Đukanović, dipl. veterinar

Kinologija

Izložba u Golupcu

LEPO SPOLJA, LEPO I IZNUTRA

Piše Zoran Milić, kinološki sudija

Knjaževac

ZALJUBLJENICI U GONIČE

Piše Stojan Đorđević

Iz istorijskih spisa: Trke pasa u Velikoj Kikindi

OD LOVA DO ZABAVE BOGATAŠA

Davne 1895. godine, u ondašnjoj Velikoj Kikindi, osnovon je prvi kinološki savez koji je, u to vreme, po ugledu na Evropu, orga­nizovao prve trke hrtova. To se narodu, a naro­čito bogatašima, veoma dopalo, pa su trke nas­tavljenje i narednih godina.

Piše Šandor Berček, odgajivač

Obuka pasa

"ČUVAJ SE PSA"

Oštrina jeste urođena našem ljubimcu, ali je do te mere zapostavljena u obuci, a pre svega u vaspitavanju šteneta, da je potisnuta duboko u podsvest psa. Zato i treba mnogo meseci rada da se taj instinkt probudi, mada ponekad nema leka. Dakle, čovek je držeći psa, samo iz mode ili ljubavi, tu pseću osobinu potisnuo, uzgajajući ga u urbanoj sredini gde zbog buke jadan pas ne sme često ni da laje. Odgajivači rasnih pasa, uz časne izuzetke, davno su prestali da se bave njihovim radnim odlikama, pa se danas sve svelo na lep izgled i lepu cenu dok se o upotrebnim i iskonskim radnim vrednostima psa malo razmišlja.

Piše Nenad Vučković, kinološki sudija za rad službenih pasa

Kinologija

LAŽNA TRUDNOĆA KOD KUJA

Vlasnici pasa često su iznenađeni i zbunjeni kad kod svoje kuje zapaze znake gravidnosti, povećan i zaobljen stomak, otekle mlečne žljezde i bradavice, pa čak i curenje mleka iz njih, iako sigurno znaju da se kuja nije parila. Šta je, zapravo, uzrok ovoj pojavi?

Piše Dušan Marinović

Kinologija: Uzroci neplodnosti kuja

POTOMSTVO KAO PREMIJA

Prema našim istraživanjima, kod nas svaka peta rasna kuja ne ostaje gravidna posle parenja. Koji su uzroci toj pojavi i kako se boriti protiv sve češće "bele kuge" i kod naših pasa?

Piše Milorad Mića Obradović, odgajivač nemačkih ovčara

Ponašanje pasa

OBELEŽAVANJE TERITORIJE

Zašto psi zadnjim nogama grebu po zemlji posle velike nužde? Da li zatrpavaju svoj izmet ili je reč - o nečem drugom?

Piše Vesna Marković, odgajivač škotskih ovčara

Psi i mačke

KOEGZISTENCIJA?

Piše Vesna Marković, odgajivač škotskih ovčara

Istine o nama

(NE)BRIŽNI ODGAJIVAČI

Kao i pasa, ima i raznih, dobrih i loših - odgajivača: onih kojima je uistinu stalo do rase, kuje i štenaca, tako i onih koji bi vam, vrlo rado, prodali za dobre pare i - rogove u vreći. Hoćete li se nabosti na njih ili ne možda i nije važno, tek ovaj tekst dobro je upozorenje za moguće kupce "štenadi šampionskog porekla".

Piše Vesna Marković, odgajivač škotskih ovčara

Promišljanja

ŠTA JE USTVARI - KINOLOGIJA?

Piše Branislav Mrazovac, Škola za obuku službenih pasa "Moravica"

Zanimljivosti

NEOBIČAN NAČIN ZARADE ZA ŽIVOT

Rase: Erdel terijer

GOSPODAR PASA

Kod nas nisu toliko popularni kao u svetu i na našim izložbama se, nažalost, ne mogu videti često. Za terijere se kaže da su kraljevi pasa, a erdel je njima car. Naravno, odmah vam je jasno da je reč o - erdel terijerima.

Piše Stojan Đorđević

Lovna kinologija: Neka zapažanja o engleskom seteru

BEZ IMPROVIZACIJA, MOLIM!

Nesumljivo stara rasa pasa, namenjena prevashodno lovu, danas je zbog nekih "odgajivačkih eksperimenata" u krizi. Jer, bretonizovanjem setera i seterizovanjem bretona nije se ništa konkretno dobilo. Zapravo, zahvaljujući prevashodno bogatim italijanskim odgajivačima, čiju smo "novinu" nekritički prihvatili, dobili smo niže i navodno brže engleske setere a što, sve zajedno, pokazalo je iskustvo na našim terenima - nema blage veze ni sa istinom, a ni sa - pravim engleskim seterom.

Piše prof. Zoran LJ. Milić, kinološki sudija

Sa ptičarem u lovištu

PRVI KORACI

Da bi bio dobar pomagač čoveku u lovu pas mora da bude dobro obučen i poslušan. U dobi od sedam do devet meseci pas treba da se vodi u lovište, ali sa velikim oprezom.

Piše Jovan Lakičević

Istraživanja

NASLEDNE ANOMALIJE U PONAŠANJU PASA

Studija italijanske naučnice Marine Verge, koja je više godina izučavala anomalije u ponašanju pasa, otkriva, ukazuje i objašnjava zašto su neki psi više, a neki manje agresivni, kao i to šta dovodi do "nenormalnog" ponašanja kod kućnih ljubimaca.

Preveo sa italijanskog Dušan Marinović

Obuka goniča

RAD U GATERU

Lov na krupnu divljač sigurno je jedan od najzanimljivijih, pogotovu onaj na divlju svinju. Međutim, nema dobrog lova i pravog uživanja bez izuzetnog radnog psa - autohtonog goniča, tog našeg nacionalnog blaga, koji već vekovima živi na ovim našim balkanskim prostorima. Ovo je tek delić priče o njima.

Piše Stojan Đorđević

Kunićarstvo

PRIPREME ZA UZGOJ

Nije mali broj onih koji su podstaknuti idejom, pa i praksom "lake zarade" počeli uzgoj kunića površno i bez ikakvih priprema. I - šta se dogodilo? Mnogi su počeli, ali ih je, nažalost, ostalo malo da se bavi tim poslom do kraja. Zašto?

Piše Dragan Mandić, odgajivač kunića

Moć prirode i zdravlja

LEKOVITA PREPELIČIJA JAJA

Već nekoliko vekova u japanskoj i kineskoj literaturi mogu se pronaći ozbiljne studije i analize o lekovitosti jaja i mesa japanske prepelice za ljudski organizam, a naročito za naše srce, jetru, bubrege, želudac, mozaak... Nažalost, kod nas se o tome malo zna...

Pišu Dušan i Miroslav Miljuš, odgajivač 

Otkrivamo vam tajne podmorja (4)

RONILAČKO ODELO

Danas je nezamislivo roniti bez posebnog odela koje ne samo da štiti od hladnoće već i od mehaničkih povreda, ogrebotina, opekotina raznih morskih biljaka... Postoje mnogi tipovi i debljine odela, proizvode ih najpoznatije firme na svim kontinentima pa je na vama, shodno ambijentu u kome ronite i znanju koje posedujete, da odaberete ono koje vam najviše odgovara.

Piše Branko Kopunović, novinar i ronilački instruktor

Akvaristika

RIBLJE POSLASTICE

Tubifex, dafnia ili vodena buba, artemia salina, enmitreje i infuzorija su, rekli bismo, pravi riblji gurmanluci pa bi zato bilo dobro da pročitate i ovaj tekst pogotovu ako nameravate da uskoro nabavite svoj prvi akvarijum i ribice.

Piše Igor Dobovšek, akvarista

Gupi

RIBA DUGINIH BOJA

Zašto je gupi jedna od najzastupljenijih i najomiljenijih riba u svetu akvaristike?

Piše Ljubomir Stokić, akvarista

Ihtiologija: Zanimljivosti iz morskih dubina

OSAM AJKULINIH ČULA

Nijedno biće nema takav detektor vibracija koji, na nekoliko hiljada metara, veoma precizno otkriva rad vanbrodskog motora, pokrete plivača ili praćakanje ranjene ribe. Drugi njen specifičan i jedinstven na svetu organ su takozvane Lorencinijeve pločice koje obavljaju istovremeno nekoliko funcija: svojevrsnog radara, kompjutera, lokatora... I konačno, treći organ koji imaju ajkule su senzorne šupljine koje su raspoređene duž celog njenog tela i pomoću kojih se ajkula obaveštava o svim hemijskim reakcijama u okolini. Recimo, oni koji osete strah nesvesno luče određene hormone koji, čak i u mikrokoncentracijama, obaveštavaju ajkulu o tome što je i dovoljan  razlog da se ona nepogrešivo ustremi na cilj. Ipak, ako je za utehu, od 354 vrsta tih riba, samo tridesetak porodica ajkula seje smrt oko sebe. Ostale su mnogo miroljubivije...

Piše Branko Kopunović, novinar i ronilački instruktor

Lov i ribolov bez zrna baruta (3)

LOV PTICA STRELOM

Za lovce ovim oružjem, najveći je izazov uloviti pticu u letu, a pernata divljač može se uloviti, u nisko letećem jatu, čak i živa, ali specijalnom strelom. U tom slučaju pas ptičar može vam biti zaista od velike koristi.

PROIZVOĐAČI OPREME

LOVITI PTICE "CVETOM"

Piše S. J. Eti

Jeste li znali...

KOLIKI JE NAJDUŽI ŽIVOTNI VEK POJEDINIH ŽIVOTINJA?

ŠTA SU TO SEKUNDARNI MUŽJACI KOD RIBA?

KAKO IZBEĆI PAPAGAJSKU BOLEST? 

Lov: Ukratko o našoj divljači

JELEN I  SRNA

DIVLJA SVINJA

Narodni običaji i verovanja

ZAPISI - SVETA STABLA U SRBIJI

Zapisi su srpska sveta stabla, dugovečna, uglavnom krošnjasta. To su stabla hrasta, lipe, oraha, kruške i bukve. Veruje se da u njihovim krošnjama žive vile zaštitnice.

Piše Đurđe P. Radojević

Narodni običaji i verovanja

PAS, MAČKA I CVEĆE

Tamo gde mačka voli da spava "to mesto treba izbegavati za odmor jer nije zdravo" govorili su naši stari koji su verovali i da "psi na anđele ne laju" ali i da "onome kome cveće uspeva sve je dobro u kući i zbog toga ima napredak u porodici". Šta su još govorili naši narodni proroci?

Piše Đurđe P. Radojević 

Lekovito bilje

ODOLJEN I ALOJA

RICINUS

Recepti

ZA REGULISANJE VISOKOG KRVNOG PRITISKA

PROTIV PUCANJA KAPILARA

PROTIV INFARKTA

LEK PROTIV NISKOG KRVNOG PRITISKA

KINESKI RECEPT PROTIV SKLEROZE

Piše Marija Ružanović, apiterapeut

Pčelarstvo

ANATOMIJA PČELA (2)

Da bi se počelo sa pčelarstvom treba krenuti od osnova, dakle od - pčele. Otuda, za početak, evo kratkog pregleda građe tih vrednih i korisnih insekata.

Piše Danica Grbić, dipl. veterinar

Zaštita biljaka

PESTICIDI - KAKO IH KORISTITI?

Zbog stalnog straha od trovanja ili zagađivanja okoline, vrlo često izbegavamo upotrebu pesticida u zaštiti našeg bilja. Međutim, njihovom pravilnom upotrebom, naročito pravilnim doziranjem i čuvanjem, uspešno se možemo boriti protiv štetočina i bolesti bilja bez straha od zagađenja naše životne sredine. Naravno, kad god je to moguće, koristimo prirodna sredstva…

Piše Slavica Tanasić, dipl. ing  (časopis "Cvetna bašta")

Floristika: Ukrašavanje biljkama

KAK0 SAČUVATI LEPE CVETOVE ZA ZIMU?

(Iz časopisa "Cvetna bašta") 

UKRŠTENICA 

Nagradna igra NATURE

Da li se erdel terijer koristi i danas u lovu na divlje svinje?

.........

Natura Online (22.1.2009)