ponedeljak, jun 01, 2020

 

PIT BUL TERIJER, BUL TERIJER, AMERIČKI STAFORD, MINI BUL TERIJER I SVI MEŠANCI OVIH RASA - NA GRADSKOM TAPETU

Beograd najavio oštrije mere za držanje opasnih pasa

staford1

Grad Beograd bi uskoro mogao da pooštri propise o držanju opasnih pasa. Kako je nedavno najavio gradski sekretar za komunalne i stambene poslove Predrag Petrović Grad namerava da uvede godišnju taksu za vlasnike opasnih pasa od 30.000 dinara, ali i obavezu da onaj ko takvog psa izvodi u šetnju mora da bude punoletan. Može li i Kinološki savez Republike Srbije da pomogne Gradu u rešavanju brojnih problema sa psima? Naravno…

Natura Online

Kako je Petrović objasnio predlog dopunjene Odluke o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca trebalo bi uskoro da se nađe pred odbornicima Skupštine Beograda, a kao razlog za pooštravanje mera su četiri nedavna napada vlasničkih opasnih pasa na Beograđane.

Prema njegovim rečima, ovakvoj situaciji u Beogradu doprinela je i neažurnost republičke veterinarske inspekcije, a ako predlog prođe, uz uvođenje pomenute godišnje takse za držanje opasnih pasa, njihovi vlasnici, koji ih izvode na javne površine, moraće da budu ne samo punoletni već će sa sobom morati u šetnji da nose i pseći pasoš u kojem će uz potvrdu da je pas čipovan, morati da budu i potvde o vakcinaciji i podobnosti za socijalizaciju. Uz to, takvi psi će morati da se obavezno vode na povodniku i sa zaštitinom korpom na njušci.

Ko ne bude poštovao ovu gradsku odluku, kako se predviđa, moraće da plati kaznu od 35.000 do 70.000 dinara.

Da podsetimo: pod opasnim psom se, po sadašnjim propisima, podrazumevaju pit bul terijer, bul terijer, američki staford, mini bul terijer kao i svi mešanci ovih rasa.

Beograd se susreće i sa povećanjem broja napuštenih i pasa lutalica kojih, prema procenama, kaže Petrović, u glavnom gradu ima oko 15.000. Razlog tome on nalazi i u neažurnom vođenju baze podataka tako da se i zbog toga ne zna ni tačan broj vlasničkih pasa u gradu. Kada se tome doda i činjenica da vlasnik psa nema obavezu da prijavi smrt svog ljubimca ali ni da u roku od mesec dana vlasnik prijavi novo leglo sa štencima svoje kuje - stvari postaju još konfuznije.

Petrović je najavio i mogućnosti da se uskoro mali psi, čija visina u grebenu ne prelazi 40 centimetara, mogu uvoditi u vozila beogradskog gradskog prevoza, pod uslovom da budu smešteni u transporter za pse kakvi se koriste u vazdušnom saobraćaju.

Prema njegovim rečima, čeka se takođe da Ministarstvo unutrašnjih poslova formira posebnu jedinicu policije za pitanja životinja, kakve inače postoje u razvijenim zemljama. Takvoj specijalnoj jedinici Grad je, za njeno formiranje, ponudio podršku kroz davanje vozila i omogućavanja obuke ljudstva.

Kakva će reakcija vlasnika takozvanih opasnih pasa biti - ostaje da se vidi. Kao i to zašto se povodom sve češćih pa i žučnih rasprava i priča o psima u Beogradu, ali i šire, gotovo nigde ne spominje - Kinološki savez Republike Srbije? Upravo onaj savez koji, kao što je poznato, izdaje rodovnike vlasnicima rasnih pasa i vodi svoju evidenciju o tome! I koji za te svoje i druge usluge naplaćuje ljubiteljima rasnih pasa ziasta - velike novce.

Možda bi, predlažemo mi, KSRS mogao finansijski da pomogne Gradu u rešavanju sve češćih i brojnih problema sa psima, bez obzira bili oni rasni ili ne, vlasnički ili "gradski"…

Predlog je na stolu.

..........

KOMUNALNA POLICIJA NEMOĆNA

Prema rečima sekretara za komunalne i stambene poslove Grada Beograda Predraga Petrovića republička veterinarska inspekcija, koja ima daleko veća ovlašćenja od gradske komunalne policije, ne radi svoj posao. On je dodao i da se republički Pravilnik o držanju opasnih pasa očito ne primenjuje, a da se od Ministarstva za popljoprivredu već tri godine čeka da donese pravilnik koji bi reguliusao privatne azile za pse, kao i da je Beograd tražio, ali nije dobio, mnoge nadležnosti u vezi sa zaštitom životinja i strožom kontrolom odgovornog vlasništva nad psima.

On je rekao da gradska komunalna policija sada može, kada je reč o vlasnicima opasnih pasa, samo da proverava da li se pas, kad je na javnoj površini, drži na povocu i da li je vlasnik počistio za njim.

..........

POSEBNA SAGLASNOST

Zbog brojnih zloupotreba u vezi sa registrovanjem pasa van Beograda, kako bi se izbeglo njihovo podvođenje pod opasnu rasu, gradske vlasti nameravaju da uvedu pravilo da takvi psi, kad se izvode na javne površine u Beogradu, moraju imati saglasnost Sekretatijata za komunalne i stambene poslove, pri čemu bi se dozvola izdavala na 15 dana i bila uslovljena obaveznim pregledom kod veterinara.

.........

Natura Online (5.12.2011)