KINOLOGIJA

Konstitucija pasa - pojam i ocena

sar-pei-02

Konsituciju pasa, u širem smislu reči, čini skup svih osobina, morfiloških i fizioloških, koje organizam stiče tokom života. Osim grube, snažne i nežne postoji i limfatična konstitucija ali je njena procena vrlo kompleksna stvar i vrše je kinološke sudije na osnovu više činilaca, kako pozitivnih tako i onih negativnih.

Pripremio Bojan Milojević, student veterine

Postoji više definicija konstitucije:

1. To je otpornost organizma prema nepovoljnim spoljašnjim i unutrašnjim faktorima.

2. To je relativna sposobnost organizma prema spoljašnjim i unutrašnjim faktorima.

3. Konstitucija je skup naslednih osobina koje dolaze do izražaja u građi tela, organa i tkiva organizma, biohemijskom sastavu telesnih tečnosti, kao i načinu reagovanja na spoljašnje i unutrašnje nadražaje (Solitkov).

Možemo zaključiti da konsituciju, u širem smislu reči, čini skup svih osobina (morfiloških i fizioloških) koje organizam stiče tokom života.

Postoje dva mišljenja o tome da li je konstitucija nasledna:

- konstitucija se ne menja, tj. prenosi se kao nasledna osobina i

- konstitucija se može menjati, ali postoji nasledna predispozicija za promenu i potrebno je dejstvo nekog paragenetskog (spoljašnjeg) faktora da bi se te nove osobine ispoljile u toku života.

TIPOVI

Kulešev navodi četiri tipa konstitucije kod pasa:

Gruba konstitucija - poseduju je psi "grubog" izgleda i neharmonične građe pojedinih delova tela. Kostur je grub sa teškim kostima, glava gruba i teška. Leđa kao i slabine su uzana i neravna, slabo razvijena ali čvrsta ("žilava") muskulatura, koža je gruba i neelastična. Psi sa grubom konstitucijom su mirnog temperamenta i vrlo otporni na nepovoljne uslove.

Snažna konstitucija - takvi primerci imaju zbijenu i harmoničnu građu. Kostur je čvrst, dobro razvijen ali nije grub. Glava je srednje veličine i plemenitog izgleda. Trup je dobro razvijen sa izraženim dubinskim i širinskim merama. Mišići i tetive su dobro razvijeni. Ovakvi primerci su živahnog temperamenta, pogodni su za obuku i težnja su svakog odgajivača.

Nežna konstitucija - odlikuje se nežnim, tankim i lakim kostima, glava je uska i laka, mišićavost je veoma oskudna. Koža je vrlo tanka i elastična. Ovakvi primerci su takođe veoma živahnog temperamenta.

Limfatična konstitucija - ovi primerci imaju zdepast oblik tela, glava je kratka, široka u čeonom delu a vrat je kratak i muskulozan. Grudni koš ima izražene dubinske i širinske mere. Leđa su kratka, široka i muskulozna. Ekstremiteti su kratki i zdepasti. Potkožno tkivo je dobro razvijeno i mogu da se jave kožni nabori na glavi i vratu.

PROCENA

Procena konstitucije je vrlo kompleksna stvar i vrše je kinološke sudije. Procena se vrši na osnovu sledećih podataka:

- na osnovu razvijenosti tela u celini

- na osnovu razvijenosti pojedinih regija

- na osnovu razvijenosti mišića i tetiva

- na osnovu građe i jačine grudnog koša i

- na osnovu konstitucijskih gršaka koje mogu biti fiziološke i morfološke.

Morfološke konstitucijske greške mogu biti teže i lake:

- Lake - predug nosni deo, preduga i savijena (ulegnuta) leđa, slabo razvijene i šiljaste sapi, trom hod...

- Teže - patuljast ili džinovski rast, prefinjenost kostura, nedovoljno izražene polne odlike, kriptorhizam, plitke i uzane grudi, mekane kičice i depigmentacija.

Fiziološke konstitucijske greške predstavljaju poremećaje u krvotoku, disanju, metabolizmu, smanjenom polnom nagonu...

Ovo je uopštena i globalna podela jer, po mišljenju Marcijusa "koliko ima primeraka, toliko ima i konstitucijskih tipova".

...........

Natura broj 11 (februar 1997)

Natura Online (17.4.2011)