sreda, jul 08, 2020

KINOLOGIJA

Zubi kod pasa

zubi-psa 

Stanje čeljusti i zuba od vitalnog je značaja za zdravlje pasa, kako u ranoj mladosti i poznoj starosti, tako i u periodu zrelosti.

Piše Ivana Grozdanić, kinološki sudija / Foto Zvonko Perge 

U prvim nedeljama života šteneta (do treće nedelje starosti) mlečni zubi se formiraju i još nisu probili kroz desni. U tom periodu štenad se hrani isključivo majčinim mlekom. Između treće i pete nedelje starosti mlečni zubi dobijaju svoju punu veličinu i keruša više ne hrani mlade jer joj to izaziva bol.

U toku te dve nedelje štenad treba naučiti da se hrane samostalno. U prirodi to čini majka na taj način što im polusvarenu hranu iz svog želuca učini dostupnom tako što je povrati ispred njih. Ukoliko vam se to dogodilo nemojte biti iznenađeni jer je vaša kuja sačuvala nagone iz prirode. Međutim, većina kućnih pasa je izgubila taj nagon, te zbog toga mi moramo preuzeti na sebe dalju brigu o ishrani štenadi.

U periodu dok imaju mlečne zube štenad hranimo uglavnom kašastom hranom. Mlečni zubi menjaju se u starosti od tri i po do šest meseci i u tom periodu 28 mlečnih zamenjuje 32 stalna zuba.

Izmena zuba počinje otokom desni i tada se može desiti da štene odbija hranu jer su desni bolne i osetljive. U tom periodu treba obavezno kontrolisati stanje zuba i ukoliko su se duplirali stalni i mlečni, ove druge moramo izvaditi da bi oslobodili prostor za normalno formiranje stalnih zuba. U tome će pomoći i povremena igra nadvlačenja sa jačom krpom ili "kobasicom". I dobro iskuvana i osušena goveđa šećerna kost dobro će doći.

Kada se jednom formira stalno zubalo ono je uglavnom zdravo i snažno kod većine pasa do polne starosti. Međutim, pojedine rase pasa, a naročito kokeri, pekinezeri pa i pudle sklone su paradentozi, a u gradskim uslovima većina pasa sklona je i zubnom kamencu.

Redovna kontrola je neophodna, a ukoliko primetite bilo kakve promene obavezno se obratite veterinaru. Kod početnih stanja paradentopatije dobro se pokazalo masirenje desni unutrašnjom stranom limunove kore. Takođe je neophodno uneti dodatnu količinu E vitamina u organizam takvog psa. Manja količina zubnog kamenca može se odstraniti trljanjem zuba krpicom posutom sodom bikarbonom; veća količina zubnog kamenca uklanja se kod stručnjaka.

U poznoj starosti, kada je zubalo prirodno oslabljeno, psa ćemo ponovo hraniti kao i u ranoj mladosti, kašastom hranom.

.........

Natura broj 3 (maj 1996)

Natura Online (29.1.2009)