petak, jul 10, 2020

KINOLOGIJA

Lažna gravidnost kod kuja

ovcar-i-usnulo-mace

Priroda je predvidela da se u određeno vreme psi pare i rađaju mladunce, pa čak i ako parenje izostane hormoni u plodnom periodu ipak "rade svoi posao"

Piše Dušan Marinović, urednik

Vlasnici pasa često su iznenađeni i zbunjeni kad kod svoje kuje zapaze znake trudnoće, povećan i zaobljen stomak, otekle mlečne žlezde i bradavice, pa čak i curenje mleka iz njih, iako sigurno znaju da se kuja nije parila. Iza te pojave krije se hormonski poremećaj. Jer, priroda je predvidela da se u određeno vreme psi pare i rađaju mladunce, pa čak i ako parenje izostane hormoni u plodnom periodu ipak "rade svoi posao" i daju znake trudnoće iako do oplodnje, zapravo, nije došlo.

U tom periodu kuje će lučiti mleko kao za vreme pravog dojenja, četiri do šest nedelja, a kao zamenu za pravo potomstvo doneće u svoju korpu ili kućicu neku igračku ili će čak usvojiti neko mače koje se nađe u blizini. Kao svaka prava majka, čuvaće ga i braniti režanjem i lajanjem.

Šta uraditi kad primetite tu pojavu?

Najbolje je do kuju odvedete kod veterinara koji će pronaći najbolje rešenje. Neki pre­poručuju da se kuji da hormonska injekcija, pa će simptomi trudnoće brzo do se povuku. lpak, to nije dobro za kuju jer može imati i neke nezgodne propratne pojave, na primer zapaljenje materice i slično. Pošto se kod kuje koja je sklona lažnoj trudnoći ova pojava može ponavljati dva puta godišnje, neki stručnjaci predlažu, kao rešenje sterilizaciju - ali jedino ukoliko vi ne želite do vam se kuja više pari i donosi mlade.

............

Natura broj 8 (avgust 1996)

Natura Online (11.7.2009)