petak, jul 10, 2020

 

KO JE KO?

Nemački ovčar ili - vučjak?

Češki vučjak i...        ... nemački ovčar

Što u šali, što u zbilji (neznanje) nemački ovčarski pas (Deutsche schaferhund), kako mu glasi puno rasno ime, često biva neprimereno oslovljavan kao - vučjak! Izraz duboko ukorenjen u narodu, tako da mnogi i ne znaju pravo ime rase koju pod tim imenom podrazumevaju.

Piše Milan Medić, odgajivač nemačkih ovčara

Ko je u stvari vučjak i postoji li takva rasa?

Juna 1989. godine Međunarodna kinološka federacija (FCI) je priznala postojanje najmlađe češkoslovačke autohtone rase, čije je ozbiljnije selekcionisanje usledilo 1955.

Dakle, nepunih četiri decenije selekcije do zvaničnog priznanja ove malo poznate i malo zastupljene rase, koja je u FCI nomenklaturi registrovana pod imenom - ČEŠKOLOVAČKI VUČJAK. Kako je u međuvremenu došlo do raskida Čehoslovačke federacije u dve samostalne države, nije nam poznato koja ima patronat nad ovom rasom (u međuvremenu se i to saznalo - pripala je Česima - prim. ured).

ceski vucjak 2        no glava tedesco1

Vučjak je nastao ukrštanjem nemačkog ovčarskog psa i vuka iz sasvim eksperimentalnih razloga. Kako su vršitelji eksperimenta bili zadovoljni sa karakteristikama i postojanošću osobina dobijenih mešanaca, počeli su sa linijskim uzgojem, što je rezultiralo i zvaničnom verifikacijom.

Za vučjaka, njegovi tvorci kažu, da je - izdržljiv, vrlo otporan, prilagodljiv i veoma podesan za obuku.

Cenim da su fotografije dovoljan corpus delicti koji će nas ponukati da u buduće svaku rasu nazivamo njenim imenom.

Nemačkog ovčarskog psa, iako pripada grupi lupoida, očigledno ne možemo nazivati vučjakom iz najmanje dva razloga: prvi, postojanje verifikovane rase - vučjak, i drugo, njegov fenotipski izraz daleko je od onog koji ostavlja vuk.

...........

Natura broj 15 (oktobar 1997)

Natura Online (28.6.2009)