subota, maj 30, 2020

 

ZA RAZLIČITE LOVOVE NAJBOLJE JE IMATI VIŠE RAZLIČITIH RASA PASA

Izbor pasmine za lov

odabir pasa za lov

Kada se opredeljujete za lovnu rasu pasa najvažnije je uzeti u obzir njene odlike rada, klimatske uslove, konfiguraciju terena, vrstu divljači i vaše individualne lovačke sklonosti. Zato, pre nego što odlučite koju ćete lovnu rasu pasa uzeti potpuno se informišite o njoj, pročitajte literaturu, pitajte stručnjake...

Piše  I. Veselinov

Najveća je greška opredeliti se za neku specijalizovanu rasu, pa takvog psa koristiti za neki neadekvatan lov gde on neće moći da pokaže čak ni svoje urođene osobine.

Na primer, ako želite da lovite pernatu barsku divljač u zimskim uslovima, ne možete se opredeliti za rasu koja ne podnosi niske temperature i nerado ulazi u vodu. Ako upražnjavate različite lovove najbolje je imati više pasa različitih rasa.

Naši lovci najčešće imaju jednog psa sa kojim hoće sve da love. Svaki pas može delimično da se obuči ("isforsira") da radi ono što mu nije odlika rase ali, u tom slučaju, ne može da pruži maksimum, ne može da pokaže urođene osobine. Tada ćete biti nezadovoljni i vi i vaš pas.

Svaka rasa ima svoj način rada, tj. pretraživanja terena, brzinu kojom se kreće, stil trčanja... Kada pas radi u stilu svoje rase i ima inicijativu ne treba ga nikakvim komandama sputavati. Takav rad daje najbolji efekat. Nikad ne pokušavajte da zato što vam ne odgovara rasa psa koju imate (vi ste za to krivi) od ptičara pravite goniča, od poentera terijera, od bretona setera itd.

Strogo se držite odlika rase. Uskladite svoje potrebe, sklonosti, svoj sa temperamentom psa koga imate. Ne tako retko lovci se opredeljuju za nekog psa zbog njegove veličine, boje, dlake, dužine repa... a onda, kada psa uvedu u lov, shvate da im ta rasa uopšte ne odgovara.

Zato prethodno dobro razmislite o svemu, o ishrani psa, o njegovom smeštaju, o dresuri. Maksimalno pripremite i sebe i psa za lov.

Posle svakog lova analizirajte rad psa i procenite kako ste psa vodili. Ako mislite da je pas "loše" radio, greške, pre svega, tražite u vama (loše vođenje, loša dresura, neodgovarajuća rasa).

.........

Glas javnosti (8.3.2009)

Natura Online (7.6.2009)