subota, jun 06, 2020

 

ZANIMLJIVA KINOLOGIJA

Poenter i francuski trobojni gonič

poenter engleski

Poenter je lovački pas izvrsnog njuha i pouzdan merker, specijalizovan za lov na pernatu divljač koja se, prema pravilima savremog lova, i tuče isključivo iz - sačmarice... Međutim, za francuskog trobojnog goniča se, uglavnom, ne zna da je on, u suštini, "samo" mešanac starih francuskih pasmina i to velikih goniča...

Natura Online

Engleski kratkodlaki ptičar - poenter sa uspehom je ukrštan sa brojnim pasminama da bi postale aktivne, brže i živahnije. Inteligentan, živahan, plemenit i privržen gospodaru, poenter je verovatno potomak španskih poentera koji su, opet, rođaci francuskih ptičara.

Zanimljivo je da se nastanak današenjeg poentera dovodi u vezu sa jednim tipom lovačke puške, odnosno sačmarice, kada je jednom engleskom odgajivaču i uspelo da uzgoji poentera kakvog poznajemo danas.

Kao što je poznato, ovaj lovački pas izvrsnog njuha i pouzdan merker, specijalizovan je za lov na pernatu divljač koja se, prema pravilima savremog lova, i tuče isključivo iz - sačmarice.

* * * * *

francuski trobojni gonicFrancuski trobojni gonič (Chien francais tricolore) je 1957. godine, kada se vršio novi popis pasa, dobio i svoj - standard.

Naime, iako u suštini mešanci starih francuskih pasmina velikih goniča, ti su psi već toliko bili dovoljno ustaljeni da su mogli dobiti i standard za svoju pasminu koju karakteriše poslušnost, privrženost i umiljatost.

Uostalom o svemu tome govore i njihove krupne smeđe i inteligentne oči koje su možda i bile presudne da i ovaj pas, koji dostiže visinu do grebena i do 70 centimetara, dobije tada svoju "ličnu kartu".

........

Natura broj 5 (jun 1996)

Natura Online (10.6.2009)