subota, maj 30, 2020

 

SUDIJE AMERICAN KENNEL CLUB-a PO VIĐENJU SARIJA B. TIETJENA

Ko je kinološki sudija?

Kinolođke sudije nekad... 

Sudija mora biti u potpunosti spreman da odgovori izazovima koji ga očekuju. On mora znati i potpuno razumeti odgovarajuću proceduru i pravila, smernice i standardne zahteve događanja koja se odvijaju. Mora biti svestan posledica svojih odluka. Sudija ne sme biti podrugljiv. Ne sme davati prednost prijateljima, a kažnjavati ostale. Sudija ne sme "igrati igre'' i ići linijom manjeg otpora.

Preveo i pripremio Željko Šeatović 

Sudija koji učestvuje u događanjima u organizaciji AKC-a treba da se uklopi u različita pravila, ali pre svega mora u potpunosti da bude na visini zadatka. Sudija mora biti samouveren, ali ne i egocentričan, mora zauzeti čvrst stav ali ne sme biti krut, mora biti opušten, ali ne sme biti ravnodušan. Svoj zadatak mora da shvati ozbiljno, ali mora takođe znati da sudbina sveta ne zavisi od njegovih odluka. Sudija se mora ophoditi prijateljski, strpljivo i mora biti pun razumevanja, kako prema četvoronošcima, tako i prema njihovim, ponekad vrlo zbunjenim vodičima, odnosno vlasnicima.

Sudija mora da upravlja svojim okruženjem, a ne sme dozvoliti da ono upravlja njime. Pre samog ocenjivanja on mora da upozna teren, odluči kako najbolje može da ga iskoristi i pristupi ocenjivanju, stručno, u skladu sa propisima. Uprkos tome, ako to okolnosti ili iznenadna promena situacije zahtevaju, sudija mora biti dovoljno elastičan da se tome prilagodi.

Sudija mora biti u potpunosti spreman, i fizički i psihički, da odgovori izazovima koji ga očekuju. On mora znati i potpuno razumeti odgovarajuću proceduru, AKC pravila, smernice i standardne zahteve događanja koja se odvijaju. Mora biti svestan posledica svojih odluka. Sudija ne sme biti podrugljiv. Ne sme davati prednost prijateljima, a kažnjavati ostale. Sudija ne sme "igrati igre'' i ići linijom manjeg otpora.

Ali, treba imati i to na umu: sudija nije Bog! I on ima dane kada mu sve ide naopako, kada čini nepromišljene greške i donosi idiotske odluke. I on poseduje ljudske slabosti i, upravo zbog toga, zaslužuje razumevanje i opraštanje kada stvari krenu pogrešnim tokom.

Da li će odluke sudije biti ponekad objektivne, a nekad subjektivne, najviše zavisi od vrste događaja. Sve sudije, od samog početka, postaju uključeni u takmičenje samo zbog svoje duboko ukorenjene ljubavi prema psima. I u pravo iz tih razloga sudije se, u stvarnosti, i ne razlikuju od bilo kog drugog sa zajedničkim ciljem da rade na poboljšanju uzgoja rasnih pasa. To je činjenica koja se, u takmičarskom žaru, ponekad previđa.

Ako umesto AKC napišemo JKS, verujem da se i naše sudije uklapaju u ovaj opis.

Zašto se smejete?

..........

Natura (mart 2001)

Natura Online (21.4.2009)