subota, jun 06, 2020

 

KINOLOGIJA ZA POČETNIKE: MALI SAVETI - VELIKA POMOĆ (4) 

Trebalo bi da znamo. . .

štene nemačkog ovčarastene-ovcara_4

... da je veličina psa važan momenat prilikom odluke o kupovini psa. Osim prostora koji će mu biti potreban kada odraste, pogotovu ako nemamo sopstveno dvorište, veličina psa nije zanemarljiva ni kada je reč o njegovoj ishrani. Odrasla doga, na primer, zahteva dnevno oko dva kilograma mesa, a leonberger ili njufaundlender nešto manje...

Pripremio Dušan Marinović, urednik

. . . da će vam kao najbolji i najverniji čuvari doma ili objeketa sigurno biti oni psi iz grupe službenih pasa, mada tu funkciju mogu vrlo dobro da obavljaju i drugi manji psi koji će svojim lavežom najaviti dolazak nepoznatih ili nepozvanih osoba.

. . . da se ni sami kinolozi ne slažu da li je za početnike bolje da uzmu žensko ili muško štene. Jer, mada krupniji i lepši, mužjak može biti tvrdoglaviji i neposlušniji dok, sa druge strane, ženka, privrženija domu i ukućanima, podrazumeva posebnu brigu za vreme teranja koje se kod nje, u normalnim okolnostima, javlja dva puta godišnje.

Jeste li znali...

. . . da svog psa morate da izvodite napolje najmanje tri do četiri puta dnevno kako bi svoje fiziloške potrebe obavio na vreme i tamo gde treba. Uz to, u zavisnosti od rase, vašem psu potrebna je i svakodnevna višečasovna šetnja, trčanje, upoznavanje i društvo, pa čak i takmičenje sa drugim psima.

. . . da je pas velika obaveza ali i još veće zadovoljstvo. Onaj ko nije spreman da se žrtvuje u svakom pogledu za svog psa i ko ne želi da shvati da bez muke i velikog truda nema lepo vaspitanog ljubimca, bolje je da ga i ne uzima. Poštenije je, u tom smislu, ako se psi mnogo vole, poigrati se, s vremena na vreme, sa komšijskim psom ili prošetati ga, nego uzeti psa a potom ga, zbog subjektivnih ili objektivnih nemogućnosti držanja, odbaciti i napustiti.

. . . da pre uzimanja psa svi u porodici moraju da se dogovore hoće li ili ne novog člana. Uz to, moramo da vodimo računa i o tome da dolazak psa ne poremeti naše dobre odnose sa komšilukom i okolinom. Jer, pas koji besomučno laje ili cvili u soliteru, na terasi, nije isto što i lajavi pas na selu ili zasebnoj kući.

. . . da je višečasovno uzdržavanje od mokrenja ili velike nužde, zbog naše odsutnosti ili lenjosti da izvedemo iz stana svog psa u šetnju, ništa drugo nego - klasično mučenje životinje.

. . . da pre obavezne vakcinacije dvomesečnog šteneta, četvorovalentnom ili petovalentnom vakcinom, moramo obavezno da ga prethodno očistimo od unutrašnjih parazita nekim od brojnih preparata koje možemo da kupimo u veterinarskoj apoteci ili pet-šopu.

. . . da se do obavezne revakcinacije, koja sledi mesec dana posle prve vakcine, a i narednih tridesetak dana, znači dok naš ljubimac ne napuni četiri meseca, potrudimo da štene ne dolazi u direktan dodir sa mačkama, psima i štencima za koje nismo sigurni čiji su i da li su zdravi. U to vreme treba da izbegavamo i ona mesta (parkove i sl) gde se okuplja mnogo pasa i gde ima njihovog urina i izmeta preko kojih se mogu preneti razne zarazne bolesti i na našeg još nedovoljno zaštićeog ljubimca.

...........

Natura broj 23 (mart 2001)

Natura Online (21.4.2009)