KUĆNI LJUBIMCI

Uvek uz levu nogu

ABM 111 str 56

Ukoliko pas u vežbi, dok ga učimo da ide uz našu levu nogu, stalno ili povremeno, zaostaje za nama bilo bi dobro da se najpre upitamo zašto se to događa, pa tek onda da ispravljamo grešku... 

Piše Dušan Marinović

Pas može da zaostaje za nama zato što oseća neku nelagodnost ili strah ili prosto - zato što mi brzo hodamo. Taj problem može da se javi i kod psa koji je nepravilno navikavan na ogrlicu i povodnik ili zato što je pogrešno vaspitavan pa je postao malo lenj i samoživ. 

U prvom slučaju takvog psa treba stalno, blagim rečima, bodriti i biti vrlo strpljiv sa njim u vežbi. U drugom slučaju, kad imamo razmaženog i lenjog psa na njega moramo da delujemo oštrije: trgnimo malo povodnikom ako neće da ide uz nas, a brzinu hoda menjajmo naizmenično, čas brže, čas sporije, kao i okrete na levo i na desno. Naravno, ne preterujmo u žestini već pokušajmo da ga time samo zainteresujemo za vežbu. 

Iskustvo pokazuje da je kod takvih indoletnih pasa odlično - iznenada potrčati. Jer, sve pse, pogotovu mlade, u principu, trka i trčanje (za nekim) veoma privlače tako da će, vrlo verovatno, i naš pas odmah krenuti za nama. Kad nas stigne i dođe u pravilan položaj (uz našu levu nogu) tada ga oduševljeno pohvalimo i pomazimo uz obavezno BRAVO ili DOBAR DEČKO. 

Međutim, ako se pas slučajno uplaši za vreme ove vežbe, zapamtimo da će nam, u tom slučaju, jedino pomoći njegovo dodatno bodrenje, tapkanje po vratu i milovanje, blaga reč i pohvala. Svaka primena sile prema psu, u tom slučaju, bila bi kontaproduktivna i zato je ne preporučujem. 

Zanimljivo je da neki preplašeni psi (na početku ili u toku samog ovog vežbanja) znaju da kasnije bolje prate svog vlasnika bez nego sa povodnikom. 

I još nešto: šta da radimo ako pas ne može da se skoncentriše na vežbu jer stalno gleda nešto drugo? 

Ako psu, u toku vežbanja, pažnju odvlači velika gužva na mestu gde radimo sa njim, neka mačka ili pas u blizini, možda je dobro da, u početku, promenimo mesto treninga. Takođe, dobar trik je i da jednim brzim okretom u stranu odvratiimo pažnju psa sa predmeta koji mu je skretao pažnju. Isti efekat ćemo postići i trzajem podovnika uz glasovnu komandu K NOZI! 

Na početku je bolje da takvih ometajućih faktora tokom treninga nema, ali kako sve više budemo vežbali sa psom, nije loše da on počne da se privikava i na prisustvo ljudi. Dakle, postepeno navikavajmo psa i na takve situacije. 

Tek kad je pas naučio da za vreme normalnog hoda ide uz našu levu nogu možemo da pređemo na uvežbavanje sledeće radnje, a to je kako da zajedno sa nama trči. To se radi tako što ćemo na treningu menjati često brzinu svog hoda; najpre ćemo ići normalnim hodom sa njim, pa ćemo potrčati, a onda se vratiti normalnom i na kraju - veoma laganom hodu. 

Pri svakoj promeni brzine našeg hoda psu moramo da izdamo glasovnu narednu K NOZI i pazimo da pas uvek bude uz našu levu nogu. U suprotnom ispravimo psa dejstvom povodnika. 

Treba zapamtiti da vođenje psa na povodniku treba da uvežbavamo svuda gde je to moguće i u svako doba. Duge šetnje sa njim su idealna prilika za to, kako na ravnom, tako i na brdovitom terenu, uzbrdo ili nizbrdo, svejedno…

….

Agrobiznis magazin 111, strana 56, maj 2020.

Natura Online (24.5.2020)

(Iz eKjnjige "Dresura pasa - Pitanja & Odgovori")