AGROBIZNIS MAGAZIN BROJ 91: KUĆNI LJUBIMCI

Kako naučiti psa da ne sme da leži na trosedu

ABM 91 strana 56

Ukoliko ne obratimo pažnju, naš mlad pas će, malo po malo, imitirajući ono što radimo, početi da „osvaja prostor” i da se penje na nameštaj. Jer, kao što će se i sam uveriti, mnogo je ugodnije popeti se na udoban trosed ili u fotelju i tu - dremnuti posle igre ili obroka. Šta činiti?...

Piše Dušan Marinović

To ne smemo da dopustimo! Jer njemu je mesto na podu, a ne u našoj fotelji ili krevetu, kako iz higijenskih tako i drugih razloga. Čim vidimo da se štene (ili pas) popeo na nameštaj, odmah ga, odlučnim glasom, prekorimo i naterajmo da siđe dole. Ako je potrebno, primenimo i blagu fizičku silu tako što ćemo ga što jednostavnije spustiti dole. Ukoliko štene odmah posluša komandu hvalimo ga blagim i prijateljskim glasom, pa pomazimo. 

Neki psi neće želeti tek tako da se liše udobnog mesta ali, kao i kod svake obuke (jer mi smo već uveliko krenuli sa ozbiljnom dresurom svog ljubimca) moramo biti dosledni.

Kako?

Pošto je pas sišao sa troseda, odvedimo ga do njegovog mesta i ležaja u kući i kada tu legne - pohvalimo ga ponovo. Kao dobru „kompenzaciju” za našu fotelju ili trosed, obezbedimo psu udoban i prostran ležaj ali - na podu. 

Posle više ovakvih prekora i naredbi da siđe sa nameštaja, pas će, zahvaljujući našem insistiranju, shvatiti da nas to ljuti i neće više pokušavati da spava na trosedu bar ne - dok smo mi u blizini! Komentarišem i smejem se i sâm... Jer, znam da će mnogi od njih (kao moja Ada) jedva čekati da napustite stan kako bi opet zauzeli vaše mesto i odmorili se „od svega” na - vašem trosedu! Ono, kao u crtanom filmu!... 

Da li smemo da ostavimo štene potpuno samo i hoće li napraviti haos u stanu? 

Kako će se štene ponašati kada nema nikog u stanu zavisiće od njegovog temperamenta i od onoga čemu smo ga već naučili, odnosno koliko smo ga bezbedno smestili. 

U suštini, pas ne voli da ostaje duže vreme sam jer se veoma čvrsto vezuje za svoj „porodični čopor”. Ipak, to će biti, pre ili kasnije, neminovno i on će morati, ponekad, da ostane sam. U tom vremenu usamljenosti, koje je povezano sa njegovom dokolicom, pa i neizvesnošću, nažalost, mnogi psi znaju da budu destruktivni u stanu ili dvorištu. 

Štene tada moramo da smestimo na sigurno i bezbedno mesto. To može biti posebna i omanja prostorija bez stvari koje bi ono moglo da uništi ili, ako toga nema, onda u poveći drveni sanduk (koji možemo lako sami da napravimo od dasaka) a koji je dovoljno visok da štene iz njega ne može da izađe. 

U uglu te prostorije ili sanduka, obavezno staviti činiju sa svežom vodom za mališana i ne zaboravimo njegove igračke kako bi imao čime da se zanima u našem odsustvu. 

Naravno, budimo svesni da će štene morati, ukoliko nas duže nema, da obavi „one stvari” u toj prostoriji ili sanduku. Nemojmo mu to uzeti za zlo jer ono nije imalo alternativu. I mada nije uobičajeno da psi vrše nuždu u svojoj jazbini (što bi se, u ovom slučaju, pomenuto mesto moglo nazvati) takvo češće, a pogotovu stalno ostavljanje psa samog u relativno skučenom prostoru, mogu kod njega razviti neke negativne navike koje će kasnije biti teško otkloniti. 

Neposredno pre nego što ostavimo psa samog u stanu uverimo se ponovo da mu, možda, ne preti još neka skrivena opasnost, a na koju nismo obratili pažnju. 

Na kraju, ako nam ništa od prethodnog ne odgovara, možemo da ostavimo štene u ograđenom dvorištu ili boksu, da zamolimo komšiju da nam ga pričuva u našem stanu ili da ga odvedemo kod profesionalca koji će stručno brinuti o njemu. 

(Fragmenti iz digitalne knjige "Dresura pasa - Pitanja & Odgovori")

.......

Natura Online (5.12.2018)