RECEPTI
Rizoto na mornarski način
Često pravim ovaj rizoto. Zašto? Pre svega jer ga moja žena obožava a i zato što se lako i brzo pravi, ne košta mnogo i - veoma je izdašno jelo. Dakle, kako da napravimo ovaj italijanski specijalitet na srpski način?...
Piše Dušan Marinović / Foto D. Marinović
Potrebni sastojci za četiri osobe:
- dve šolje (za čaj) boljeg pirinča (dobar je svaki italijanski)
- tri do pet iste takve šolje vode (ako se kuva u kvalitetnoj šerpi dosta je tri)
- dve konzerve sardina
- malo maslinovog ulja
- tri kafene kašikice začina od sušenog povrća
- sitno iseckani kiseli krastavčići ili pola kisele paprike iz turšije
- desetak kapera
- začini kari
- začin šafran
- tri do četiri čena belog luka
- malo belog vina
- so i biber
- šaka iseckanog peršuna.
Priprema:
U široj šerpi prethodno očišćeni pirinač proprati sa bar dve vode (italijanski glazirani pirinač nije potrebno, međutim, uopšte ispirati). U šerpu sa pirinčem nasuti, na dve šolje pirinča, tri iste šolje vode ukoliko spremate u kvalitetnom posuđu, a pet ukoliko je reč o "klasičnoj" šerpi.
Dodati odmah tri kafene kašikice začina od sušenog povrća i dve karija. Dobro promešati a potom staviti dve konzerve sardina i malo maslinovog ulja.
Pirinač kuvati na veoma blagoj vatri sve vreme i trudite se da poklopac što manje otvarate. Jer, kada u šerpi ne bude bilo više vode to će značiti da je rizoto - gotov.
U međuvremenu, dodajte malo šafrana, veoma sitno iseckan beli luk i malo crnog bibera. Ljubitelji ljutog mogu dodati i malo ljute papričice.
Pred sam kraj kuvanja (pirinač se na najmanjoj vatri kuva ne više od 20 do 25 minta) dodajte malo belog vina, isečene kapere, krastavčiće ili sitno iseckanu kiselu papriku i promešati rizoto koji potom skinite sa vatre i poklopite poklopcem. Sačekajte da pirinač odstoji bar desetak minuta poklopljen kada možete da ga poslužite.
Naravno, ovo je osnovna verzija rizota alla marinara. Ukoliko imate malo skuvanih školjki ili kozica (gambere) stavite ih na rizoto zajedno sa peršunom.
Ukoliko vam odgovora stavite u rizoto i koju kap limunovog soka. Ukoliko vi servirate rizoto drugima u plitak tanjir rasporedite ga po celom tanjiru u tankom sloju jer će izgledati lepše i brže će se hladiti mada se on poslužuje isključivo vruć.
Uz ovo jednostavno ali veoma ukusano predjelo (mada se kod nas jede i kao glavno jelo) ide dobar rizling, a leti može i malo rashlađena ružica.
Prijatno.
Natura Online (20.11.2012)