RECEPTI

Tri načina da spremite odličan kačamak

Prva varijnata je da napravite palentu, a druga da svoj kačamak skuvate od žutog kukuruznog brašna. A treća?...

Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing

Prva varijanta - palenta

Namirnice:

  • 300-400 g palente (kukuruznog griza),
  • 300 g belog sira,
  • 50-100 g slanine (bolja je masnija, a nikakako ne bi trebalo da bude pančeta ili neka vrlo suva slanina),
  • litar mleka i
  • dve velike kašike kajmaka.

Priprema:

U jednoj šerpi se na suvo prži palenta dok ne počne da miriše na kokice; u drugoj, dubljoj, uprži se sitno seckana slanina tako da sva mast iz nje izađe. Na uprženu slaninu  (sada već čvarke) doda se izmrvljen sir, pa kada se on istopi doda se upržena palenta iz prve šerpe i polako se naliva mlekom, uz dodavanje soli po ukusu.

Mlekom se, uz stalno mešanje, doteruje gustina. Na ovaj način izbegava se stvaranje grumuljica. Kada je kačamak skuvan doda se kajmak uz stalno mešanje.

Uz ovako spremljenu palentu lepo se slažu gljive lisičare pržene na maslinovom ulju, mada se može jesti i uz jogurt ili kiselo mleko.

.........

Druga varijanta -  žuto kukuruzno brašno

Sve je potpuno isto kao i u prvoj varijanti, jedino se brašno ne upržava. Količine potrebnih namirnica su iste. Ova varijanta kačamaka je najbolja kada se samo prelije jogurtom.

.........

Treća varijanta - belo kukuruzno brašno

Priprema je ista kao i druga varijanta. Razlika je u naknadnoj doradi. Kada se kačamak skuva prema opisanom pristupa se zapržavanju na sledeći način:

Na kašici masti uprži se 200 g slanine na šnite tanko isečene. Voditi računa da se slanina samo ovlaš uprži, pa se izvadi iz masti, a mast skloni sa vatre.

U malo prohlađenu mast dodaju se dve kašike aleve paprike pa se kačamak ređa u dublji vatrostalni sud (najbolje zemljani) na sledeći način: po dnu se pospe zaprška pa se stavi sloj kačamaka koji se pospe sa 200 g belog umrvljenog sira i zaprškom. Preko sira stavlja se ostatak kačamaka, pospe se preostalom zaprškom i poređa se slanina.

Tako pripremljeni kačamak zapeče se na 220º C 40 minuta.

Natura Online (9.11.2009)