RECEPT ZA OSAM OSOBA

Hobotnica na pasulju

hobotnica na pasulju 01

Odavno nisam ništa napisao za Naturu pa malo da "osvežimo radove". Ovog puta recept nije baš gljivarski, zapravo je, čini mi se, potpuno iznenađenje jer ovako nešto do sada nije viđeno. Recept sam osmislio sa stanarom i prijateljem Aleksandrom, koji je ronilac, pa ovog "povrća sa pipcima" uvek ima u zamrzivaču. Jednom nam je, uz rakijicu, palo na pamet da "udavimo" hobotnicu u pasulju… Rezultat tog našeg "davljenja" bio je veoma dobar, rekao bih čak za svaku preporuku. Uz ovo nesvakidašnje jelo pili smo neko špansko vino (koje nije baš lako naći kod nas) pa sam zato ovde predložio neke adekvatne zamene. Uostalom, evo kako smo spremili i servirali hobotnicu na pasulju…

Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing

Namirnice: jedna manja hobotnica (oko 500 g), 1 kg pasulja, 800 g crnog luka, 3-4 čena belog luka, dve šargarepe, parče paškanata i malo parče celera. Od začina: so, biber, aleva paprika.

Priprema: kao kod svakog recepta sa pasuljem, pasulj se preko noći ostavi da nabubri, a sutra dan se prva voda posle prvog ključa odbaci.

U oceđen pasulj dodaju se dve glavice crnog luka i zelen (šargarepa paškanat celer, a može i bez toga). Voda se nalije tek koliko da pokrije povrće, ništa više jer će i hobotnica pustiti svoju vodu.

Zatim se doda zamrznuta hobotnica i sve zajedno kuva oko jedan sat. Hobotnica se izvadi i očisti od kožice, te nasecka na sitnije komade. Pasulj se kuva još oko 30 minuta.

U vatrostalnoj posudi (najbolje zemljanoj) uprži se ostatak crnog luka na ulju (može i maslinovom) uz dodatak soli i bibera (oprezno soliti jer je i hobotnica pustila so). Kada luk omekša dodati alevu papriku (dobru supenu kašiku, još bolje ako ima i malo ljute, već prema ukusu). Na taj luk se doda pasulj i komadi hobtnice te se sve zapeče u rerni jedan i po sat.

hobotnica na pasulju 02

Kao salata uz ovo jelo može se poslužiti kupus, zelena salata, paprika u ulju ili samo ljute papričice i obavezno vino i to crveno.

Predlažem laganije vino, sa voćnom aromom (merlo, prokupac nebarikiran, game ili neko slično), a verovatno bi i crvena tamjanika bila sasvim kako treba. Nikako ne bi trebalo ići sa jačim i robusnijim vinom, jer bi ono ugušilo delikatne ukuse hobotnice koji su veoma prisutni u ovom jelu. 

Prijatno!

Još jedna napomena koju nisam dao u receptu (male tajne): dobro je staviti i nekoliko parčića kožurice od slanine u jelo, ali onda ono neće biti posno kao što je ovo. Naravno, ovo će se dopasti kao ideja onima koji ne poste… Odlučite sami...

Natura Online (16.3.2018)