RECEPTI
Testenina sa tunjevinom i paradajzom
Studentski recept za četiri osobe. Zašto studentski?... Sve se kuva u jednoj posudi, nema posebnog kuvanja testa i sve je gotovo za najviše pola sata. A rezultat? Probajte sami...
Piše i sprema Vladimir Janjić, dipl. ing / Foto: blog.giallozafferano.it
Potrebne namirnice:
• 400 g testenine,
• dve konzerve tunjevine,
• jedna šargarepa,
• malo parče celera,
• pola praziluka,
• 3-4 čena belog luka,
• 400 g paradajza pelata,
• kasičica kapara,
• 15-20 maslinki
• 200 ml belog vina
• so, biber, bosiljak (eventualno origano)
Priprema:
U plitkoj šerpi, na maslinovom ili suncokretovom ulju, propržiti praziluk sečen na kolutove, rendanu šargarepu i celer uz dodatak soli i bibera, pa pri samom kraju i beli luk. Kada povrće omekne, naliti belim vinom. Posle dva minuta dodati paradajz (ako ima krupnijih komada naseckati ih) i kapar. Posle pet minuta dodati tunjevinu, maslinke i testeninu.
Kuvati koliko je potrebno da testenina bude skuvana (obično do 10 minuta, ali to zavisi od upotrebljene sorte paste), ali nikako je ne treba prekuvati (kako kažu Italijani, treba da bude "al dente").
Po potrebi dolivati vodu, ali oprezno, jer testenina ne sme da "pliva". Može se začiniti parmezanom, ali ja ne volim da mi se ukus sira meša sa ribom.
Ovo jelo ide odlično uz roze ili belo vino.
Prijatno!
Natura Online (9.4.2020)