četvrtak, decembar 12, 2019

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Gljivarska karbonara

Špagete se obare u vodi uz dodatak soli. U drugoj posudi na maslacu upržiti slaninu, dodati sitno seckani luk, pa kada on postane staklast dodati krupno nasečene pečurke i sitno seckanu papričicu. Da ne bi bilo suvo dodati malo mleka...

Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Ratno prase

prasad na raznju

Naslov bi mnoge mogao da podseti na Nušića, ambicioznije literomane možda i na Čehova... Znajući da moj spisateljski talenat nije ni približan velikanima pera, iza ovog naslova sakrio sam samo još jedan - sjajan recept sa gljivama.

Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Čorbasta prolećna rapsodija

Možda će vam ime ove čorbe zvučati pretenciozno, ali ovo je jedna od najukusnijh laganih čorbica koje sam do sada probao, a možete mi verovati na reč da sam dosta toga do sada pokusao, na viljušku nabo ili hlebom pomazao...

Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Gratinirane pečurke

Recept za ovo jelo pronašao sam u jednoj knjizi na ruskom jeziku o gljivama (u slobodnom prevodu "Gljive ruskih šuma"). Originalni recept sam vrlo malo modifikovao i toplo ga preporučujem svima, kao jedan od najboljih načina za pripremu gljiva. Pri davanju ovog recepta prijateljima (ponekad i prijateljicama) obično bih započinjao:  "Uzmite korpu, obujte čizme i krenite u šumu"...

Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing