petak, jul 03, 2020

 

RECEPTI SA PEČURKAMA

Kvrguš sa gljivama

Ovo je staro jelo koje se priprema na razne načine. Ova modifikacija je, po meni, najinteresantnija. Preporučujem upotrebu šumskih gljiva mada je odlično i uz šampinjone ili bukovaču...

Priprema i piše Vlada Janjić, dipl. ing

 

RECEEPTI SA GLJIVAMA

Boršč sa suvim gljivama

Iz naslova je jasno da je ovde reč o ruskom receptu. Ovo je jedna od mogućih modifikacija tradicionalnog ruskog jela, zapravo čorbe, koju sam pronašao u ruskoj knjizi "Gribnaja encipklopedija" autorke Galine Fedorovske...

Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Pizza bez testa

Za ovaj način pripreme pizze bez testa biraju se što krupniji i otvoreni primerci gljive srndaća. Priprema, sama po sebi, veoma je jednostavna, ali su efekti, vizuelni i ostali, veoma upečatljivi... 

Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Sos od gljiva

Za ovaj sos mogu se koristiti sve vrste gljiva (prvi put sam ga spremao sa drškama šampinjona koje su preostale posle spremanja nekog drugog jela), a najbolje se slaže uz pečenu svinjetinu ili neko drugo meso koje nema izražen miris...

Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing

GLJIVARSKI RECEPTI

Pljeskavice od gljiva

Vrlo sitno iseckane gljive pomešati sa brašnom, sitno seckanim ili zdrobljenim belim lukom, začinima i jajetom, pa od toga napravite homogenu smesu. Gustinu podešavajte brašnom. Formirati pljeskavice koje se pre prženja uvaljaju u prezlu ili palentu...

Priprema i piše Vladimir Janjić, dipl. ing

 

PREDJELA SA GLJIVAMA KOJA POSEBNO CENE ITALIJANI

Salata od sirovih vrganja

salata-od-sirovih vrganja

Vrganje naseći na tanke listiće. Činiju u kojoj će salata biti poslužena namazati belim lukom, dodati isečene gljive, začine, pa izmešati...

Priprema i piše Vlada Janjić, dipl. ing