SVE ŠTO DRUGI NISU SMELI DA OBJAVE O LOVSTVU (4)

Leteći inspektor

Lovcima je pomoć potrebna. Nije to samo zbog višeslojne krize koja je najizraženija u lovačkom savezu, već i zbog neminovnih promena koje nameće razvoj. Potrebno je kvalitetno informisanje, edukacija i osavremenjivanje propisa. Kako nam, dakle, "pomažu" resorne službe?...

Piše Slavoljub Dragišić

 

Pisali smo o nepravilnostima kojima će se, valjda, baviti policija, tužilaštvo i sudovi, ali drugim delom odgovornost je na resornim službama.

Zakonom o lovstvu iz 1993. predviđeno je da svaka lovačka orgnaizacija mora imati lovnu osnovu koju usvaja služba Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i koja važi deset godina. Lovcima je ova obaveza postala problem, jer je resornom činovniku od 1994. do 2001. služila za zloupotrebe.

Naime, ukoliko lovne osnove nije radila njegova ćerka, uz nadoknade od nekoliko hiljada maraka, onda su tekstovi mesecima vraćani na doradu. Na skupštini LSS u Vranju, delegat Velike Plane je javno rekao da je njegovo udruženje trpelo pritiske sve dok lovnu osnovu nisu naručili od pomenutog činovnika ministarstva.

Dočekali su lovci i novog činovnika koji je od 2002. do 2007. godine prekrajao granice lovišta po samo njemu znanim "kriterijumima" i napravio haos.

U međuvremenu "pomažući" razvoj lovstva stasao je čuveni lovni inspektor koji obožava letenje paraglajderom, a to je skup hobi. "Glas javnosti" je obelodanio pokušaj reketiranja vlasnika jedne fazanerije od strane ovog inspektora.

Još veći udarac je bilo postavljenje novog državnog sekretara u ovom ministarstvu koji je sve napisano kao lovni radnik osetio na svojoj koži, pa čak i pokušaj iznude novca od strane pomenutog inspektora.

U Srbiji je, ipak, sve moguće, inspektor je ostao u službi, a i u svom skupom hobiju...

Ne znamo da li to ima veze što je načelnik lovne i šumarske inspekcije, kao direktor Nacionalnog parka "Đerdap" bio u "nevolji" zbog nedozvoljene seče šume ili što je direktor generalnog inspektorata prozivan od društva za zaštitu divljih ptica zbog odgovornosti za šverc ptica.

Pitanje je za razmišljanje svih čitalaca, a ne samo lovaca, kao i ministra, jer položaj obavezuje (valjda).

.........

Glas javnosti (1.3.2009)

Natura Online (21.3.2009)