SVE ŠTO DRUGI NISU SMELI DA OBJAVE O LOVSTVU

Ipak nas čitaju

Naslušao sam se u lovovima tvrdnji "intelektualaca" da ne čitaju Kurir jer je tabloidno koncipiran, a ni Glas javnosti jer izlazi iz iste "kuhinje". Navodili su argumente koji upravo govore da pažljivo čitaju, a vremenom su počeli svojim neprijateljima da prete raskrinkavanjem u Kuriru. Ipak, svesni smo da svojim pisanjem jedini upozoravamo lovce na nepravilnosti, a rukovodstvo Lovačkog saveza Srbije, po svemu sudeći, samo na oprez, a ne i na promenu ponašanja...

Piše Slavoljub Dragišić

 

Ovog puta nas interesuje da li Glas javnosti nedeljom pored lovaca čita i rukovodstvo LSS.

Posle našeg teksta "Naivni i lažovi", objavljenog 15. marta, predsednik LSS je prestao da se vozika našim kolima od kuće do posla i nazad, uz vidno olakšanje vozača.

Predviđena suma za koju predsednik treba da napiše program razvoja lovstva je smanjena sa 25.000 na 11.000 evra.

Suprotno slučaju zapošljavanja sekretara, bezobzirno i bez mišljenja lovaca, za novu ujdurmu se traži elegantniji način. Naime, predsednik bi da od lovačkog novca sebi dodeli mesečnu nadoknadu u visini 30 odsto plate koju prima na fakultetu u Zemunu, ali da mi to ne primetimo. Jer, kako drugačije objasniti usvojen predlog člana UO Milana Pažina da se obaveže rukovodilac stručne službe da razmotri i iznađe osnov da se predsedniku isplaćuje naknada za obavljanje funkcije u visini 30 odsto od zarade koju ostvaruje na radnom mestu (tačka 13, stav 2, zapisnika sa Upravnog odbora).
Svesni smo da svojim pisanjem jedini upozoravamo lovce na nepravilnosti, a rukovodstvo, po svemu sudeći, samo na oprez, a ne i na promenu ponašanja.

Jedan od retkih dobrih poteza u protekla dva meseca su primedbe na Nacrt novog zakona o divljači i lovstvu, koje je rukovodstvo predstavilo 13. marta 2009. Ovaj kao i mnogi drugi problemi efikasnije bi se rešavali ukoliko se rukovodstvo LSS oslobodi sujete i sasluša mišljenja ljudi koji nisu u njihovim redovima.

Razmislite o organizaciji lova za poslanike lovce bez obzira na stranačku pripadnost. Posle lova popričajte o problemima lovaca i novom zakonu. Organizujte poslanike lobiste. Mnogo više lovačkog novca ste predvideli da potrošite na manje važne stvari.
Ukoliko posle svega nemate kredibilitet za ovakav projekat, zamolite nekog drugog da to uradi umesto vas, a za dobrobit lovaca.

.........

Glas javnosti (12.4.2009)

Natura Online (13.4.2009)