SVE ŠTO DRUGI NISU SMELI DA OBJAVE O LOVSTVU

Drvo za češanje

Lovci koji u svojim lovištima imaju divlje svinje znaju da se one rado češu o drvo premazano uljem i naftom i tako se oslobađaju parazita. Kurir kao najtiražnije dnevne novine na Balkanu i Glas javnosti, koji izlazi iz iste kuće, već dve godine imaju za lovce sličnu ulogu. Ako neko zlonamerno pokuša da prokomentariše kako se ovde lovci porede sa divljim svinjama, naglašavamo - komentar se odnosi na parazite, a ne na lovce i divlje svinje.

Piše Slavoljub Dragišić

 

Važnost medija je za lovce definitivno jasna. Gotovo svakodnevno nam se javljaju podvlačeći da smo svojim pisanjem ozbiljno uticali na borbu sa nepravilnostima u njihovim organizacijama.

Zovu iz Lebana i nude priču o novoizabranom predsedniku, iz Ade, kažu da će nas iznenaditi podacima o novoizabranom sekretaru.
Ima i drugih novina koje pišu o lovstvu, ali one zavise od pretplate. Na primer, 200 udruženja po 30 brojeva pa pomnoženo sa 150 do 200 dinara po broju dovoljno je za početnu sigurnost, ali se plaća uređivačkom politikom koja odgovara moćnicima LSS, jer se preko njih lovačkim udruženjima nameće pretplata.

Takvi časopisi najčešće hvataju prašinu po lovačkim kancelarijama. Lovačke novine su posebna priča još od kada su prestale da stižu na kućnu adresu. Kasnije su postale propagandni materijal u sve prljavijim izbornim trkama za mesta u LSS koja merkaju nečasni lovački funkcioneri.

Kada urednik ili vlasnik novina dozvoli da mu sekretar ili predsednik LSS diktira uređivački koncept, onda se na naslovne strane umesto prirode postavljaju likovi funkcionera, podbulih od alkohola i pečenja plaćenih lovačkim novcem, onda se napadaju svi koji kažu, a zastrašuju oni koji bi bar da pomisle drugačije. A lovcima su potrebne precizna informacija i edukacija kako bi uhvatili korak sa lovački naprednim zemljama.

Lovci koji u svojim lovištima imaju divlje svinje znaju da se one rado češu o drvo premazano uljem i naftom i tako se oslobađaju parazita. Kurir kao najtiražnije dnevne novine na Balkanu i Glas javnosti, koji izlazi iz iste kuće, već dve godine imaju za lovce sličnu ulogu. Ako neko zlonamerno pokuša da prokomentariše kako se ovde lovci porede sa divljim svinjama, naglašavamo, komentar se odnosi na parazite, a ne na lovce i divlje svinje.

Naše strane posvećene lovnoj problematici ne zavise od pretplate ili dobre volje lovačkih funkcionera, zavisimo samo od vašeg saradničkog angažovanja i podsećanja kolega da pročitaju Glas javnosti svake nedelje. Pročitaju ne znači i kupe, samo da pročitaju, a mi ćemo pokušati da povećamo prostor za lovačku problematiku i povremeno štampamo poseban dodatak.

U vezi s temom još jedna informacija. Iako je većina u lovnim oblastima bila protiv obaveze kupovine Lovačkih novina, uz pomoć pritisaka i prljavih igara pokušaće se donošenje odluke o obaveznosti pretplate (već pokušano 27. februara 2009. pod tekućim pitanjima UO LSS).


..........

Glas javnosti (5.4.2009)

Natura Online (13.4.2009)