RECEPTI LOVAČKE KUHINJE

Lovački makaroni

lovacki-makaroni

Reč je o specijalitetu goranske kuhinje u kojoj su lovački makaroni glavno jelo. Kako se sprema? Najpre, dobro iseckajte beli i crveni luk, celer, pa ih lagano prodinstajte na pet-šest kašika ulja. Dodajte fino seckano meso, so i biber, kratko dinstajte i dodajte pola čaše vina. Kad vino ispari, dodajte ruzmarin, masline i naseckani paradjz, pa sve promešajte...

 

Sastojci:

  • 350 g makarona

  • 300 g veprovine ili srnetine

  • 80 g teleće ili svinjske jetre

  • 80-100 g zelenih maslina bez koštica

  • mali crveni luk

  • celer

  • jedan čen belog luka

  • zreli paradajz

  • ruzmarin

  • crno vino

  • rendani sir

  • supa od povrća

  • maslinovo ulje

Priprema:

Dobro iseckajte beli i crveni luk, celer, pa ih lagano prodinstajte na pet-šest kašika ulja. Dodajte fino seckano meso, so i biber, kratko dinstajte i dodajte pola čaše vina. Kad vino ispari, dodajte ruzmarin, masline i naseckani paradjz, pa sve promešajte.

Pokrijte i kuvajte na laganoj vatri oko sat vremena, dolivajući supu po potrebi: pet-šest minuta pre završetka kuvanja dodajte naseckanu jetru i na laganoj vatri dovršite kuvanje.

Kuvane makarone iscedite, začinite rendanim sirom, dodajte sos, promešajte i poslužite toplo.

Prijatno.

.........

Glas javnosti (1.3.2009)

Natura Online (29.5.2009)