RECEPTI LOVAČKE KUHINJE
Lovački makaroni
Reč je o specijalitetu goranske kuhinje u kojoj su lovački makaroni glavno jelo. Kako se sprema? Najpre, dobro iseckajte beli i crveni luk, celer, pa ih lagano prodinstajte na pet-šest kašika ulja. Dodajte fino seckano meso, so i biber, kratko dinstajte i dodajte pola čaše vina. Kad vino ispari, dodajte ruzmarin, masline i naseckani paradjz, pa sve promešajte...
Sastojci:
-
350 g makarona
-
300 g veprovine ili srnetine
-
80 g teleće ili svinjske jetre
-
80-100 g zelenih maslina bez koštica
-
mali crveni luk
-
celer
-
jedan čen belog luka
-
zreli paradajz
-
ruzmarin
-
crno vino
-
rendani sir
-
supa od povrća
- maslinovo ulje
Priprema:
Dobro iseckajte beli i crveni luk, celer, pa ih lagano prodinstajte na pet-šest kašika ulja. Dodajte fino seckano meso, so i biber, kratko dinstajte i dodajte pola čaše vina. Kad vino ispari, dodajte ruzmarin, masline i naseckani paradjz, pa sve promešajte.
Pokrijte i kuvajte na laganoj vatri oko sat vremena, dolivajući supu po potrebi: pet-šest minuta pre završetka kuvanja dodajte naseckanu jetru i na laganoj vatri dovršite kuvanje.
Kuvane makarone iscedite, začinite rendanim sirom, dodajte sos, promešajte i poslužite toplo.
Prijatno.
.........
Glas javnosti (1.3.2009)
Natura Online (29.5.2009)