RECEPTI LOVAČKE KUHINJE
Prepelice u belom grožđu
Prepelice operite spolja i iznutra, posolite, pobiberite i natrljajte ruzmarinom i majčinom dušicom. U masivnoj posudi zagrejte ulje i dodajte sitno izrezanu pančetu. Lagano prodinstajte i zatim u posudu stavite prepelice...
Sastojci:
- osam prepelica (oko 2,40 kg)
- 0,30 kg pančete
- 0,5 l belog (poluslatkog) vina
- 0,08 l ulja
- bobice belog grožđa
- malo ruzmarina i majčine dušice
- so i biber
Priprema:
Očišćene prepelice operite spolja i iznutra, posolite, pobiberite i natrljajte ruzmarinom i majčinom dušicom.
U masivnoj posudi zagrejte ulje i dodajte sitno izrezanu pančetu. Lagano prodinstajte i zatim u posudu stavite prepelice.
Zapecite ih naglo s obe strane, pa prelijte vinom i kuvajte na laganoj vatri dok tečnost ne uvri do pola. Tada prepelice okrenite, poklopite posudu i dinstajte na laganoj vatri još oko 10 minuta. Nakon toga ponovno ih okrenite i dinstajte još desetak minuta.
Kad prepelice dovoljno omekšaju, u posudu stavite prethodno blanširane bobice belog grožđa te sve zajedno prodinstajte dva do tri minuta.
Prepelice izrežite, komade složite na tanjir, a pored mesa stavite po nekoliko bobica grožđa.
Odlično ide uz belo aromatično vino.
Prijatno.
.........
Glas javnosti (15.2.2009)
Natura Online (26.4.2009)