RECEPTI LOVAČKE KUHINJE

Prepelice u belom grožđu

prepelice-u-belom-grozdju

Prepelice operite spolja i iznutra, posolite, pobiberite i natrljajte ruzmarinom i majčinom dušicom. U masivnoj posudi zagrejte ulje i dodajte sitno izrezanu pančetu. Lagano prodinstajte i zatim u posudu stavite prepelice...

 

Sastojci:

  • osam prepelica (oko 2,40 kg)
  • 0,30 kg pančete
  • 0,5 l belog (poluslatkog) vina
  • 0,08 l ulja
  • bobice belog grožđa
  • malo ruzmarina i majčine dušice
  • so i biber

Priprema:

Očišćene prepelice operite spolja i iznutra, posolite, pobiberite i natrljajte ruzmarinom i majčinom dušicom.

U masivnoj posudi zagrejte ulje i dodajte sitno izrezanu pančetu. Lagano prodinstajte i zatim u posudu stavite prepelice.

Zapecite ih naglo s obe strane, pa prelijte vinom i kuvajte na laganoj vatri dok tečnost ne uvri do pola. Tada prepelice okrenite, poklopite posudu i dinstajte na laganoj vatri još oko 10 minuta. Nakon toga ponovno ih okrenite i dinstajte još  desetak minuta.

Kad prepelice dovoljno omekšaju, u posudu stavite prethodno blanširane bobice belog grožđa te sve zajedno prodinstajte dva do tri minuta.

Prepelice izrežite, komade složite na tanjir, a pored mesa stavite po nekoliko bobica grožđa.

Odlično ide uz belo aromatično vino.

Prijatno.

.........

Glas javnosti (15.2.2009)

Natura Online (26.4.2009)